AUDIO / Fiindcă usturoiul ustură tare

 

Acum câteva zile, mâncam la un restaurant timișorean cu un bun amic bănățean. Amicul emigrase în Germania cu vreo patru decenii în urmă și nu avea niciun chef de rafinamente gastronomice pe care le-ar fi găsit în țara lui sau oriunde prin lume. Așa că a cerut o ceafă de porc, acompaniată gentil de vreo 3 mititei. Solemn cum îi cere poziția, chelnerul ne-a întrebat aproape complice dacă dorim și mujdei. Amândoi am încuviințat cu aceeași solemnitate cu care, bănuiesc, împărații Antichității acceptau să li se aducă minunății. După care am îndrugat amândoi banalitățile referitoare la „antibioticul naturii”, la cât de sănătos este usturoiul, dar și la cât de răzbunător se face a doua zi după ce te bucuri de el.

Fac o paranteză și vă spun că istoricii vechi au scris cum Marea Piramida a lui Keops a fost construită cu două ajutoare neprețuite:  prostituția sacră a femeilor din apropierea faraonului și usturoiul care i-a ferit de boli pe constructori. Soldații romani, de asemenea, primeau o rație zilnică de usturoi pentru a-și menține sănătatea, iar aici am închis paranteza.

Fiindcă amicul meu e din Banatul montan, îmi place mult să îi reamintesc vocabule pe care eu le bănuiesc de mult uitate. Așa că îl întreb dacă își mai aduce aminte cuvântul bănățenesc pentru „usturoi”. Se gândește o clipă, apoi spune ca și când s-ar fi trezit din vis: ai. Exact așa cum spun și francezii. Cuvântul nu s-a păstrat decât regional fiindcă intra în concurență cu „ai” de la „a avea”. De unde vine însă „usturoi”? De la „a ustura” și un sufix ce face senzația de usturime și mai mare: „-oi”.

(rubricã difuzatã în 30 mai 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

8 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

8 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

9 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

10 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

10 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

13 ore ago