AUDIO / Începutul bălan al revoluției române din 1989

 

 

În dimineața lui 22 decembrie 1989 am ajuns lângă Tipografia Banatul unde se tipăreau cele trei publicații comuniste. Lumea mă știa fiindcă scriam la rubrica de sport și m-a îndemnat să intru pentru a scoate noul ziar. Era trecut cu puțin de ora 10 și am intrat alături de Gheorghe Secheșan, Dinu Barbu, Ovidiu Guleș și Ioan Iancu. După ora 11, Claudiu Iordache a telefonat de la Operă pentru a cere ca Manifestul Frontului Democratic Român să fie tipărit.

Pe la ora 16 a ajuns în tipografie secretarul de redacție de la „Drapelul roșu”, cu manuscrise de la Teodor Bulza, redactorul-șef de atunci. Noi nu aveam încă un nume pentru noul ziar, dar am fost anunțați că publicația se va numi „Luptătorul bănățean”. Un nume de tristă amintire, din zorii comunismului românesc. Am plecat spre redacție în încercarea de a-l convinge pe Bălan, liderul comunist, care chipurile, pactizase cu Revoluția, să schimbe numele publicației. Cu tupeu, am forțat intrarea în biroul redactorului-șef, unde Bălan acorda un interviu unor jurnaliști maghiari. Cu Bălan se aflau Ildico Achimescu și Nicolae Laslău. L-am rugat pe Bălan să nu lase numele „Luptătorul bănățean, dar nu a promis nimic. Când am plecat din tipografie, am mutat materialul cu Bălan de pe pagina 1 pe pagina 3. Bulza l-a pus pe prima pagină, așa că numărul 1 din „Luptătorul bănățean a apărut în două ediții: una cu Bălan pe pagina 1, alta cu el pe pagina 3. De ce nu a vrut să schimbe numele de tristă amintire comunistă? Fiindcă, pentru Bălan, nu comunismul urma să dispară, ci doar Ceaușescu. Cum arată și numele Bălan: un alb-cenușiu, cânepiu, plăvan.

(rubricã difuzatã în 21 decembrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

Articole asemănătoare

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

3 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

4 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

4 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

5 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

6 ore ago

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

14 ore ago