Astăzi o să vă povestesc ce gafă era să fac săptămâna trecută. Fiindcă, în ciuda faptului că eu mereu vă sfătuiesc să mergeți la DOOM și DEX, eu m-am bazat pe memoria mea care, din păcate, mi-a jucat feste. Așadar, după sărbătorile de Paști, stăteam în fața televizorului, și în siestă, dar și în așteptarea unor gafe de limbă. În fiecare an, în asemenea zile, favoritele mele sunt relatările în care suntem informați că excesele alimentare au fost exprimate prin sute de apeluri la 112. Sigur, toată lumea înțelege că este vorba despre indigestii sau alte forme de exces alimentar pe care nu le-aș putea defini cu precizie.

Așadar, cu acest gând, am așteptat primele semne ale unei asemenea griji față de digestia deficitară a românilor, iar așteptarea, ziceam eu, nu mi-a fost înșelată. În prim-planul necazurilor gastrice de Paști, a apărut Alice Grasu, șefa Ambulanței din București. Care, după ce ne-a povestit despre dezastrele stomacale produse de excesul de drob, a spus așa: citez „Am primit apeluri de preluare a pacienților și din locașurile de cult”. Am încheiat citatul. Ei bine, am fost ferm convins că, în limba română, cuvântul „locaș”, iar dna Grasu voia să spună „lăcaș de cult”. Procedeul se numește etimologie populară și se referă la formarea unor cuvinte în baza unei logici: astfel, prin etimologie populară, avem „boliclinică” fiindcă acolo ne tratăm de boli. Iar de la „loc”, avem „locaș”. Nu e așa: cuvântul „locaș”, e drept, e o formă veche, dar el este semnalat, în dicționare, împreună cu forma „lăcaș”. Era să fac o gafă. Norocul meu a fost că redactorul Felicia Ristea a verificat și mi-a semnalat greșeala.

(rubricã difuzatã în 8 mai 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

7 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

8 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

8 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

8 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

8 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

8 ore ago