AUDIO / Lăsați-o mai moale, vă rog, cu apoftegmele!

 

 

Cei care ascultă rubrica mea de mai mulți ani sper să fi observat că nu prea am obiceiul de a cita tot soiul de aforisme, de maxime, de sentințe din tezaurul sapiențial al omenirii. Mă opresc câteva clipe și, pentru cei care nu cunosc cuvântul, traduc: „sapiențial” înseamnă ceva ce se referă la înțelepciune, la cunoașterea înaltă, la învățătură. Închid paranteza și vă mai spun că nici nu sunt foarte încântat de persoanele care folosesc la tot pasul asemenea citate mai ales atunci când este vorba despre enunțuri elaborate. Nu sunt foarte încântat fiindcă, am mai spus-o, mi se pare forțat să citezi tot soiul de cuvinte memorabile în sprijinul unei idei când, pur și simplu, dacă tot vrei să arăți cât ești de culţ poți parafraza. Adică să spui cu vorbele tale. Ceea ce arată, dincolo de memorie, și inteligența. Nu îmi plac citatele astea, așadar, și fiindcă persoanele cu pricina vor să epateze prin cunoștințele lor. Ceea ce, în destule situații, duce la efecte mai degrabă comice, ridicole chiar. Iar unul dintre efectele ridicole e obținuţ garantaţ cu ajutorul unor citate în engleză din autori care nu au scris în limba engleză. De ce țin neapărat românii să îl citeze pe un Platon, pe un Cicero, pe un Voltaire sau pe Camuş de pildă, în engleză și nu în românește, zău că nu înțeleg.

În fine, închei rubrica de azi cu un cuvânt mai puțin folosiţ apoftegmă. Apoftegma este o maximă aparte ce aparține unei personalități din Antichitate. De regulă însă, cuvântul „apoftegmă” este folosit pentru zicerile memorabile din toate timpurile.

(rubrica difuzata în 3 august 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

5 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

5 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

5 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

7 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

13 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

13 ore ago