Înainte de alegerile locale și nu numai, bucureștenii au avut parte, ieri, de o surpriză plăcută: magistrala 5 de metrou a fost dată în folosință. Sigur, nimic din ce a fost promis în 2011, atunci când a pornit proiectul, nu s-a îndeplinit la termen. Fiindcă magistrala — construită cu bani europeni mai ales — ar fi trebuit să fie dată în folosință cel târziu în 2016. Așa, pentru cei care cred că aderarea la Uniunea Europeană nu a adus nimic României, să spunem, desigur în treacăt, că, din cele 2,3 miliarde de euro cât a costat magistrala, 85 la sută au venit de la Uniunea Europeană.

Dar, așa cum știți, pe noi nu ne interesează cifrele, ci numai cuvintele. Așa că, astăzi, o să ne oprim asupra cuvintelor „metrou„ și „magistrală”.

Sigur, ascultătorii timișoreni se vor gândi imediat la promisiunea actualului primar care, în 2015 și 2018, a promis că și Timișoara va avea metrou, dar lucrurile nu au avansat prea mult. Sau nu s-au adâncit, ca să mă exprim ceva mai nuanțat. Ca să fiu mai exact, era vorba despre un tren metropolitan, adică un tren ce circulă în interiorul unei metropole, de unde și prescurtarea de la metropolitan, metro, în limba franceza de unde l-am luat. Dar, ca să fiu încă mai precis, un metrou nu circulă obligatoriu doar în subteran. Și la Paris, și în multe orașe ale Americii de Nord, metroul mai iese și la suprafață. V-am spus asta fiindcă și pentru mine metroul are înțeles un tren subteran, ceea ce nu e în întregime adevărat.

Cât privește cuvântul „magistrală”, acesta se referă la o arteră principală de comunicație rutieră sau feroviară. În limba latină, mare se spune magnus, iar gradele de comparație sunt neregulate: romanii spuneau maximus, foarte mare, iar cuvântul magis îl foloseau când spuneau „mai mare”.

(rubricã difuzatã în 17 septembrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

17 minute ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

6 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

6 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

6 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

8 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

14 ore ago