AUDIO / Netrebnicul e „cel care vine”

 

În rubrica de ieri, când am vorbit despre cuvântul „netrebnic”, am încercat să vă spun că, uneori, presupunerile noastre despre felul în care iau naștere cuvintele pot fi greșite. Vă reamintesc, în joacă, am presupus că netrebnic este un cuvânt format în limba română de la cuvântul „trebnic”. Numai că nu e așa: „netrebnic” vine din slavă unde există aproape ca atare. Iată de ce, primul reflex al oricăruia dintre noi trebuie să fie consultarea dicționarelor. Drept pentru care, astăzi o să spun câte ceva despre cuvântul „nemernic”.

Evident, primul lucru este să vă spun că „nemernic” nu s-a format cu ajutorul prefixului „ne-” adăugat la preexistentul „mernic”. Cuvântul „mernic” nici nu există fiindcă „nemernic” vine tot din limba slavă. Sigur, toată lumea știe că, atunci când spunem despre cineva că este un nemernic, spunem că este un ticălos, un mișel, un infam. Consultarea dicționarelor însă face să iasă la iveală și alte sensuri, mai puțin așteptate, cum ar fi „vrednic de milă, sărman, jalnic”. Dar surpriza cea mai mare o are un sens străvechi: om străin, pribeag, pripășit. Etimonul, cuvântul de la vine adică, este slavul namĕrĩnŭ și înseamnă „care vine”.

De ce mi se pare interesantă această etimologie? Înainte de toate fiindcă, în mentalitatea celor vechi, omul străin pripășit în altă comunitate nu poate fi o persoană onestă. De regulă, cei care luau calea pribegiei făceau asta fie în urma unor crime sau acte… netrebnice, fie erau surghiuniți. Dar, ciudat lucru, din cuvântul „nemernic” au dispărut sensurile referitoare la milă și au rămas doar cele privitoare la ticăloșie, mișelie și infamie.

(rubricã difuzatã în 14 aprilie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

8 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

8 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

9 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

10 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

11 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

13 ore ago