AUDIO / Noi oare de ce nu am avut literatură de samizdat?

 

 

Acum câțiva ani am fost invitat de profesorul unui liceu din Timișoara să le vorbesc elevilor despre literatura română din ultimii ani ai comunismului. Tema este una provocatoare fiindcă, atunci când vine vorba despre literatura română sub comunism,  lucrurile nu sunt atât de simple cum par acum. Spun asta fiindcă am lucrat, timp de aproape patru ani la editura Facla, singura editură din partea asta de țară. Da, greu de închipuit — și spun asta pentru cei mai tineri — în România ceaușistă funcționa câte singură o editură în marile orașe — Iași, Cluj, Craiova — și 16 în București. Dincolo de cenzura cruntă a ultimului deceniu, dincolo de calitatea proastă a hârtiei de carte, dincolo de faptul că debutul editorial era extrem de dificil și de înjositor, onestitatea mă îndeamnă să recunosc că scriitorii importanți au fost publicați. Sau, dacă nu au apărut editorial, erau cunoscuți din reviste. Ceea ce nu se poate însă spune și despre literatura din Uniunea Sovietică unde funcționa un fenomen aproape necunoscut în România: samizdatul. Literatura de samizdat.

Cărțile scriitorilor interziși în Uniunea Sovietică circulau și erau foarte citite fie sub forma unor manuscrise, adică scrise de mână, fie sub forma unor dactilograme, adică pagini bătute la mașina de scris și multiplicate prin diverse metode. Dintre care cea mai populară era „xeroxarea”. Un eponim care, așa cum știți, e nedrept fiindcă erau și alte fotocopiatoare decât renumita firmă americană. Eu nu îmi amintesc să fi citit literatură română de samizdat, dar știu că majoritatea cărților de teorie citite pe sub mână au fost xeroxate.

(rubricã difuzatã în 21 iulie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

27 de minute ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

2 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

6 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

6 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

9 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

11 ore ago