AUDIO / „O rudă de-a ei”, dar și „o rudă de-ale ei”!

 

 

Din când în când, anumite persoane îmi adresează întrebări destul de dificile despre limba română. Sunt persoane mai mult sau mai puțin apropiate cu care, adesea, îmi face plăcere să discut despre schimbările din vocabular, despre stilistică și, mai ales, despre limba presei. Care, cum știți, își face dreptate singură.

Cunoștința mea, fostă profesoară de limba română, actualmente pensionară, îmi semnala că un foarte bun jurnalist a spus așa despre o persoană implicată într-un scandal mediatic: „O rudă de-a ei a ajuns la vârful politicii”. Doamna profesoară opina că este o formă greșită și că forma corectă a enunțului ar fi așa: „O rudă de-ale ei a ajuns la vârful politicii”. Deși pare ciudat la o primă auzire, forma este corectă. Asta fiindcă prepoziția „de” avea un sens partitiv, adică exprima ideea de parte dintr-un întreg sau întregul din care s-a luat o parte. Și, ca să înțelegem mai bine ce vrea să spună sens partitiv, enunțul „o rudă de-ale ei” vrea să spună „o rudă dintre rudele ei”. Cu totul altceva este însă enunțul citat fără prepoziția „de”: „O rudă a ei a ajuns în vârful politicii”. Dar, în acest caz, nu mai vorbim despre aceeași construcție.

În fine, nu mai mențin suspansul cu privire la corectitudinea exprimării de mai sus și vă spun că ediția cea mai recentă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române acceptă și forma de singular: „O rudă de-a ei”. Ceea ce arată, încă o dată, că procesul natural prin care trece orice fenomen este cel de simplificare.

(rubricã difuzatã în 8 iunie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

Trimite
Publicat de
Dana Florea

Articole asemănătoare

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

o oră ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

2 ore ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

8 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

9 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

9 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

10 ore ago