AUDIO / Până și în cutia Pandorei a rămas speranța

 

 

Vă mai amintiți ce este „Cutia Pandorei”? Dacă nu, vă reamintesc că, în mitologia greacă, Pandora a fost prima femeie de pe pământ creată de zei. O minunăție de femeie fiindcă ea a cumulat toate virtuțile zeițelor din Olimp, iar asta aflăm chiar din numele ei:  Pandora, în limba greacă, înseamnă „înzestrată cu toate darurile”. Apariția Pandorei este legată de isprăvile titanului Prometeu care a făcut tot soiul de lucruri greu de acceptat de către Zeus, stăpânul Olimpului. Prometeu a furat focul din Olimp, ba chiar a dat viață unor oameni alcătuiți din argilă. Drept urmare, Zeus a cerut să i se facă o cutie în care a înghesuit toate relele: cruzimea, aroganţa, suferinţa, durerea, lăcomia şi gelozia, ura, bolile, lenea, tristeţea, teama, suferinţa şi moartea. Însă pe fundul cutiei o zeiță cu suflet a pus speranţa.

Apoi Zeus i-a oferit-o ca soţie lui Prometeu pe Pandora odată cu acea cutie cadou. Fiindcă Prometeu a refuzat-o pe Pandora și, implicit, darul, Epimeteu, fratele Lui Prometeu, a acceptat ca Pandora să-i devină soţie. El a deschis cutia şi, de îndată, toate relele s-au revărsat pe pământ. Speriat, Epitemeu el a închis repede cutia fără să știe însă că speranţa rămăsese acolo.

Unii dintre cei care au analizat mitul au spus că un asemenea dar este un dar otrăvit, așa cum a fost și calul de lemn așezat înaintea porților Troiei. Alții interpretează că speranța este cea mai importantă virtute, iar asta se vede în clipa în care observăm că „speranța” are două sinonime din sfera religiei: nădejdea și credința. Ce este de adăugat la faptul că speranță și credință sunt sinonime? Că, pentru omul religios, speranța nu este niciodată deșartă!

(rubricã difuzatã în 12 septembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: wikipedia.org)

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

4 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

4 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

5 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

6 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

7 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

9 ore ago