AUDIO / Presopunctură și „soarele literare” în secolul al XIX-lea

 

 

„Boierii și cucoanele noastre vechi aveau niste datine și deprinderi cari astăzi s-ar părea ridicole, dar pe atunci erau foarte comune. Între asemine obiceiuri era și frecatul picioarelor: boieri, cocoane, chiar vlădici și mitropoliți nu puteau adormi până nu le dezmierda cineva epiderma de la picioare, cu ușoare frecături”, scria George Sion, la anul de grație 1888, într-o carte numită „Suveniruri contimpurane”.

Este evident că un asemenea obicei seamănă izbitor cu presopunctura tălpilor, locul unde medicina orientală spune că se află mai toate punctele ce corespund organelor interne. În fine, nu doresc să intru în considerații de medicină alternativă, așa că revin la George Sion care ne mai spune că frecatul tălpilor se întâlnea doar la clasa avută. Probabil fiindcă oamenii de rând, talpa țării, cum se spune, era frecată zi lumină.

Dacă vă întrebați cine o fi acest George Sion, atunci aflați că știți câteva dintre versurile scrise de el: „Mult e dulce și frumoasă/Limba ce-o vorbim” sau „Astăzi anul se-nnoiește / Plugușorul se pornește”. A trăit între anii 1822 și 1892, a fost un mare unionist, a scris, cum deja ați înțeles, literatură, a fost om de presă și vicepreședinte al Academiei Române.

După cum indică și titlul „Suveniruri contimpurane”, a militat și pentru relatinizarea limbii române prin împrumuturi din limba franceză. Și, dintre cuvintele neobișnuite pe care le-a adoptat, aș aminti o sintagmă care mi se pare delicioasă: „soarele literare”. Ce înseamnă „soarele”, cu accentul pe a doua silabă? Seri, din cuvântul francez „soirées” pe care, în sintagma amintită noi l-am traduce, astăzi, „serate”.

(rubrica difuzata în 4 februarie 2022)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Pute?i asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc ?i în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

 

Articole asemănătoare

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

41 de minute ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

7 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

7 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

7 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

9 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

15 ore ago