AUDIO / Proxemica și „distanța socială”

 

În discursul său despre instituirea stării de urgență, Președintele Iohannis ne-a îndemnat de mai multe ori să respectăm „distanța socială” care ne ferește de gripă. Chiar dacă interpretarea acestei distanțe ține, înainte de precauție, eu aș spune că respectul acestei distanțe sociale ține și de bun simț, de politețe. Asta fiindcă, dintre nenumăratele probe de politețe, respectul faţă de spațiul Celuilalt e unul elementar. A-i respecta ceea ce se cheamă „spaţiul privat”. A nu-l atinge, a nu-l agresa cu gesturi excesiv de familiare, a nu te apropia dincolo de o limită ce îl face pe cel din fața ta să se simtă inconfortabil. Toate aceste reguli sau, mai precis, felul în care ne raportăm la spațiu în relația cu ceilalți este studiat de o știință numită proxemica.

Proxemica este o subramură a psihologiei și încearcă să vadă mesajele subliminale, adică  subconștiente, pe care cineva le transmite atunci când se află în spațiul public sau privat. Conform lui Edward Hall, creatorul proxemicii, există patru zone distincte ce trebuie respectate : prima este zona intimă, ce se întinde până la maximum 45 cm. Este zona la care au acces doar membrii familiei, rudele şi persoanele foarte apropiate. Zona personală se întinde între 45 şi 1,20 metri şi este distanţa întâlnirilor oficiale. Zona socială reprezintă distanţa faţă de necunoscuţi — între 1,20 şi 3,50 metri. În fine, dincolo de aceasta, este zona publică.

Înţelegeţi acum ce înseamnă expresia „a păstra distanţa”?

În fine, să nu uit să vă spun că „proxemică” și „proximitate”, adică „apropiere”, sunt cuvinte din aceeași rădăcină.

(rubricã difuzatã în 18 martie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

7 minute ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

2 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

6 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

6 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

9 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

11 ore ago