Nu știu alții cum sunt, dar eu, de fiecare dată când plec de acasă, verific dacă nu am uitat să iau cheile și telefonul mobil. De fapt, corect ar fi să spun, de fiecare dată când plecam de acasă. Acum, în afara celor enumerate mai sus, nu uit să iau și actul de identitate, declarația pe proprie răspundere și masca. Da, masca a devenit un accesoriu… obligatoriu. Am făcut o pauză după accesoriu înainte de a spune obligatoriu, fiindcă orice accesoriu definește ceva care însoțește un element principal. Un accesoriu este, prin definiție, ceva suplimentar. Ceea ce arată că accesoriile nu sunt deloc obligatorii. În fine, chiar dacă accesoriul nu este ceva important, e de reținut că, în locurile aglomerate și în spațiile închise, purtatul măștii e un lucru care ne ferește și îi ferește pe alții.

Acum, că am transmis și acest mesaj important, o să răspund unui ascultător al rubricii mele care m-a întrebat dacă este corectă exprimarea unui reputat medic bucureștean care a spus așa: „portul măștii este obligatoriu în spații închise”. Da, la prima vedere cuvântul „port” poate fi resimțit ca un cuvânt nu neapărat potrivit. DEX-ul însă ne îndeamnă să observăm că, atunci când ne referim la dreptul de a avea arme, folosim formula „portul armelor” și „permis de portarmă”. Portarmă se scrie într-un singur cuvânt și, în ultima ediție a DOOM-ului, este un cuvânt nou inclus.

Așadar, este corect să spunem și „purtatul măștii”, dar și „portul măștii”. Important este să fim buni cetățeni și să purtăm mască atunci când în prejma noastră sunt și alți semeni.

(rubricã difuzatã în 7 mai 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

CET Hidrocarburi Arad a furnizat în sezonul rece cea mai puţină căldură de până acum

Producătorul de energie termică din Arad, CET Hidrocarburi, a furnizat în sezonul rece 2023 -…

53 de secunde ago

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

2 ore ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

3 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

4 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

9 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

9 ore ago