AUDIO / Puțină ventrilocie, dar nu din stomac

 

 

Până acum câteva zile, sunt convins că numărul celor care știau ce înseamnă cuvântul „ventriloc” era mult mai mic decât a devenit după finala celebrei emisiuni „Românii au talent”. Asta fiindcă, așa cum deja știți, marea câștigătoare a acestei ediții a fost o fetiță de 11 ani, pe nume Ana Maria Mărgean, care a impresionat toată România cu numerele ei de ventrilocie. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, ventrilocul este persoana care poate rosti cuvinte fără a mișca buzele și fără a deschide gura, dând impresia că vorbește din abdomen. Forma de feminin este „ventrilocă”, iar capacitatea de a rosti în acest mod cuvinte se numește, așa cum spus deja, „ventrilocie”.

Ei bine, acum că ne-am lămurit în legătură cu sensul și formele gramaticale, ar trebui să spun că lucrurile sunt mai nuanțate decât spune definiția de dicționar. Mai întâi, că, așa cum s-a văzut și în prestația Anei Maria Mărgean, un ventriloc este un adevărat om-orchestră: el mânuiește o păpușă ce pare a vorbi cu o altă voce decât cea a ventrilocului sau, în cazul de față, și cântă. În al doilea rând, etimologia cuvântului „ventriloc” ne duce și ea pe cărări greșite. Asta fiindcă, în vechime, se credea că aceste persoane ar fi vorbit cu ajutorul abdomenului: latinescul venter înseamnă „abdomen”, iar loqui, tot din limba latină, se traduce prin „a vorbi”. În realitate, ventrilocii reușesc aceste numere de iluzionism cu ajutorul unor tehnici speciale în a stăpânii corzile vocale, buzele și, evident, limba. În fine, nu pot să nu vă spun că ventrilocii profesioniști au fost și vor fi mereu politicienii. Care, în campania electorală, vorbesc cu vocea altuia.

(rubricã difuzatã în 3 iunie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

4 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

4 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

4 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

6 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

12 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

12 ore ago