AUDIO / Romancierul șvabilor din vestul României

 

În conștiința timișorenilor, numele Adam Müller-Guttenbrunn este asociat cu o clădire din apropierea Parcului Botanic, unde coexistă un centrul cultural și un loc de retragere pentru persoanele vârstnice ce aparțin minorității șvăbești. Da, în planul vizibilității publice, Casa AMG este, deopotrivă, inima vieții culturale a șvabilor din Banat fiindcă acolo se desfășoară și spectacole, și conferințe sau sunt vernisate diverse expoziții. Și, dacă nu ați înțeles de ce vă spun toate astea acum, am să vă mai spun că ziua de 22 octombrie, în calendarul personalităților bănățene, înseamnă și nașterea lui Adam Müller-Guttenbrunn. Da, în 22 octombrie 1852, în localitatea Guttenbrun,  Zăbrani, astăzi, din județul Arad, s-a născut Adam Müller-Guttenbrunn. După primele clase urmate la Timișoara și la Sibiu, a plecat să cucerească gloria culturală în marile orașe ale imperiului. A fost romancier, dramaturg și manager cultural, dacă îmi permiteți această licență, cu o mare influență asupra vieții culturale vieneze în calitatea sa de director al Teatrului din Viena, azi Opera. Prin lucrările sale A.M.-G. a popularizat viața cotidiană a șvabilor bănățeni din Banat. Sunt de citit, din această perspectivă, mai ales romanele Micul șvabIakob și fiii săi sau Clopotele meleagului natal.

În 1922, Universitatea din Viena i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa, iar Guvernul Român i-a acordat, în același an, Medalia „Bene merenti”, clasa I. Scriitorul a plecat la cele veșnice, un an mai târziu, în 1923.

Să nu uit să vă reamintesc că numele etnonimul „șvab” vine de la regiunea Schwaben.

(rubricã difuzatã în 22 octombrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

Articole asemănătoare

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de…

16 ore ago

CSM Deva ratează promovarea directă în Liga Florilor

Formația olteană s-a impus clar, 32-22, după ce avea un avans de șapte goluri încă…

16 ore ago

SCM Timișoara câștigă în Maramureș și urcă în fruntea clasamentului

Partida a început cu o greșeală defensivă a echipei timișorene, care a dus la eseul…

17 ore ago

AUDIO | CSM Oradea versus U BT Cluj, pentru a treia oară în finala campionatului

Sezonul 2022/23 s-a încheiat cu victoria lui U-BT Cluj-Napoca, după 4-2 la general în finala cu CSM Oradea.Prima finală între aceste…

19 ore ago

Cu o echipă de juniori în teren, Corvinul încheie sezonul cu un eşec la Mioveni

Asta deşi gazdele au deschis scorul destul de repede, în minutul 8, prin experimentatul Blănaru.…

19 ore ago

AUDIO | Cu emoţii pe final, dar Dumbrăviţa rămâne în Liga a doua!

Unicul gol al timişenilor a venit de la un jucător al... oaspeţilor! În minutul zece,…

20 de ore ago