AUDIO / Să ne hotărâm: nemți sau germani?

 

 

Mâine îl voi însoți pe unul dintre cei mai dragi prieteni recenți să își lanseze o carte scrisă la patru mâni. Cei din lumea literară probabil și-au dat seama că este vorba despre cartea De ce nu-s românii ca nemții?, un dialog epistolar între Jan Cornelius și Adina Popescu. Poate că vă amintiți, am pronunțat numele lui Jan Cornelius de la microfonul acestei rubrici în urmă cu ceva timp, tot într-un context din acesta cultural și tot la librăria „La Două Bufnițe”.

Jan Cornelius s-a născut în Reșița, este absolvent al Filologiei timișorene și, în 1977, a ales să rămână definitiv în Germania de Vest, adică Republica Federală Germania. Celor mai tineri le reamintesc că, după 1944, Germania a fost împărțită în două țări: una sub tutelă americană, ce a devenit cea mai prosperă economie a lumii, iar cealaltă – sub tutelă sovietică, adică devenită una dintre țările comuniste satelit ale Uniunii Sovietice.

Sigur, acest scurt remember, adică reamintire, a contextului istoric are importanță mai ales pentru că, dacă stăm și ne gândim bine, nici nemții din Germania actuală nu sunt deloc la fel. Dar asta e o discuție pentru antropologi, așa că eu profit de prilejul lansării acestei cărți pentru a vă spune de ce, în limba română, avem două cuvinte pentru aceeași realitate: germani și nemți. „German” vine de la Germania, numele latinesc ce desemna teritoriul locuit de tribul germanicilor, în timp ce neamț este un cuvânt slav pentru aceeași realitate. În limba rusă, numele Gherman înseamnă chiar „german”.

Iar ca să aflați de ce nu sunt românii ca nemții, veniți mâine seară la librărie „La Două Bufnițe”, pe la 18,30. De fapt, la 18,30 fix, ca să fiu neamț.

(rubricã difuzatã în 27 august 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

8 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

9 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

9 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

9 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

9 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

9 ore ago