AUDIO / Scurtul drum al „revoluției luminate” spre „revoluția întunecată”

 

În fiecare lună decembrie, când încă respir emoția zilelor din 1989 și mă gândesc la morții și răniții Timișoarei, simt nevoia să fiu mai atent la toate cuvintele ce cuprind în ele clipele de atunci. Da, la 31 de ani de la acel moment, numirile cu privire la acest episod al istoriei noastre încă provoacă emotivitate. În acest sens, aș spune că există trei cuvinte ce exprimă, din trei perspective, ceea ce s-a întâmplat atunci: revoltă, revoluție, lovitură de stat. Din pricini pe care eu nu le înțeleg, unii preferă eufemismele, cum ar fi banala expresie „evenimentele din decembrie 1989”, iar personajele dubioase recurg la  disfemisme, adică la formule jignitoare, cum ar fi „marea îmbulzeală din decembrie”, „loviluție”, „carnavalul din decembrie”.

Sigur, definirea a aceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989 e mai dificilă decât pare fiindcă, în opinia mea, vorbim despre trei perioade distincte: în prima perioadă, între 16 – 19 decembrie, am asistat la o revoltă timișorenilor; în a doua perioadă, între 20 – 21 decembrie, revolta se transformă, grație Manifestului Frontului Democratic Român, într-o revoluție anticomunistă; perioada 21 decembrie – 22 decembrie până la ora 17 și cea de după, când Ion Iliescu și gruparea lui au confiscat revoluția. Dar, la final, parcă aș citat opinia unei cercetătoare a Revoluției, Marinela Veronica Țariuc, ce definește mult mai sensibil lucrurile de atunci. Ea numește perioada de până la fuga lui Ceaușescu „revoluția luminată”, în timp ce falsa revoluție, cea confiscată sau deturnată, s-ar numi chiar „revoluția întunecată”.

(rubricã difuzatã în 18 decembrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

Articole asemănătoare

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

11 minute ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

2 ore ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

4 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

7 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

9 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

10 ore ago