AUDIO / Senectutea dintre orele 11 și 13

 

Bătrânețea este un „anotimp” despre care vorbim cu drag, dar și cu ipocrizie. Ca să ne înțelegem bine în limba română, traduc : un ipocrit este o persoană fățarnică, adică o persoană prefăcută. De ce suntem prefăcuți atunci când vorbim despre bătrânețe? Fiindcă, în fond, nu îi respectăm pe cei de vârsta a treia. Degeaba avem proverbe de felul „Cine nu are bătrâni să-și cumpere!”. Frumos spus, niciun ecou în viața de fiecare zi: după 45 de ani nu te mai angajează nimeni. Ba chiar experiența vârstei e luată în derâdere: de copiii noștri, de nepoții noștri și, mai abitir, de necunoscuți. De la prea mulți, bătrânii află că sunt expirați, că a trecut vremea lor. Că au voie să iasă din casă doar între orele 11 și 13! Așa o fi! Doar că, dincolo de ceea ce vedem cu ochiul liber, am o întrebare: de ce oare omul premodern îi acorda bătrâneții, senectuții, tot respectul? Sfatul bătrânilor este primul parlament liber ales al lumii. Firește nu pledez pentru un sistem gerontocratic, adică pentru o putere a bătrânilor, dar nici nu cred că o persoană de până la 35-40 de ani știe pe ce lume se află pentru a ne conduce. Dar ce-mi veni, oare, cu pledoaria asta pentru experiența senectuții? Cred că m-a enervat, la un post de radio, insistența agresivă a unui vorbitor de a spune mereu „oamenii în vrâstă”. Și dă-i cu „vrâstă” în sus, și-n jos. Indiferent de vârstă, spunem mereu „vârstă”, nu „vrâstă”!

Să nu uit, pentru cei mai în vârstă: vă mai amintiți că Nicolae Ceaușescu ura atât de mult cuvântul „bătrân”, încât Mircea cel Bătrân a devenit Mircea cel Mare?

(rubricã difuzatã în 26 martie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

Articole asemănătoare

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

44 de minute ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

5 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

5 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

8 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

10 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

15 ore ago