Explozia automobilului în care a murit un cunoscut om de afaceri  din Arad a cutremurat din temelii România. Procurorii sunt siguri că nu a fost un accident, ci un atentat cu premeditare, adică o reglare de conturi de tip mafiot. Iată de ce, în rubrica de astăzi o să încerc o deslușire a originilor acestui cuvânt: Mafia. DOOM-ul ne recomandă să scriem cu literă mare atunci când ne referim la organizație și cu literă mică atunci când cuvântul are sensuri secunde: mafia din transporturi, din primărie, din diverse domenii. Cuvântul se pronunță corect în trei silabe: Ma-fi-a, și nu în două, Ma-fia.

Mafia a apărut în jurul anului 1848, în Sicilia, când regele de Neapole se retrăgea pe acea insulă, izgonită de trupele lui Napoleon. Atunci, pentru a-l proteja pe rege de bandiţii de pe insulă, s-ar fi născut Mafia. După unii lingviști, cuvântul ar avea origini arăbești, Ma Hias, ceea ce s-ar traduce prin protector al celui slab în fața celui puternic. Unii istorici cred că Mafia este anagrama unui strigăt de luptă al sicilienilor împotriva ocupaţiei franceze din secolul al XIII-lea, „Morte ai Francesi Indipendenza Anela” („Moarte francezilor, independenţă strigăm”). Cert este mafia devine o organizație de temut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când Italia se constituie ca stat, iar în zonele sărace arendașii vor deveni tot mai bogați și mai influenți prin șantaj, taxe de protecție, violență și crimă. Așa cum știți însă, Mafia a fost exportată și în SUA, ceea ce arată că nu doar țările sărace produc asemenea fenomene. Astăzi, lumea este controlată de diverse mafii, adică de grupuri de interese unite nu doar de legături familiale, cum este cazul mafioților italieni, ci, mai ales, unite de interese financiare imense. Și care nu ezită să comande orice, inclusiv crime.

(rubricã difuzatã în 2 iunie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

 

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

7 minute ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

9 minute ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

2 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

8 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

8 ore ago

SCM Timișoara încheie turul pe primul loc / AUDIO

SCM Timișoara a jucat pe teren propriu etapa a V-a, ultima din turul Ligii de…

9 ore ago