AUDIO / Sindromul burnout și sinuciderea

 

 

În 1974, un psiholog american pe nume Herbert Freudenberger publica o carte cu titlul „Burnout: The High Cost of High Achievement” în traducere, „Epuizarea. Costul înalt al realizărilor înalte”. Literal, „burnout” se traduce prin „ars”, dar termenul de „burnout” a dobândit sensul de epuizare și, în ultimii ani, a ajuns să fie folosit ca atare: burnout, fără nicio traducere.

Psihologii definesc burnout-ul ca fiind o afecțiune complexă asociată cu epuizarea mentală, fizică și emoțională.  De regulă, sindromul burnout apare ca urmare a unui stresul excesiv acumulat pe termen lung. Sigur, dependența unora de muncă, nevoia puternică de afirmare, neglijarea nevoilor personale și izolarea de familie și de grupul social sunt în principal vinovate de burnout. Psihologii însă au atras atenția că nu doar munca epuizantă cauzează burnout-ul. Cauzele se pot referi la faptul că asemenea persoane nu primesc nicio răsplată simbolică din partea comunității. Ba chiar munca lor este disprețuită.

Cam așa cum au speculat și unii jurnaliști acum câteva zile când opinia publică timișoreană a aflat, stupefiată, că un medic de la Anestezie Terapie Intensivă și-a pus capăt zilelor. Greu de știu dacă aceasta a fost cauza ori ba. În orice caz, după ce protestatari împotriva măsurilor de protecție în fața COVID-19 au scandat la adresa medicilor „criminalii” în fața unui spital de urgență, moartea tragică a prea tânărului medic timișorean duce cu ea, în veșnicie, și nebunia unei Românii care și-a pierdut mințile.

(rubricã difuzatã în 8 aprilie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

7 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

7 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

8 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

9 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

9 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

12 ore ago