AUDIO / Situațiile volatile sunt, deocamdată, în limba engleză

 

 

De câteva zile, Afganistanul a revenit în centrul atenției mondiale după ce talibanii au recucerit țara. Vă reamintesc, în 2001, SUA au intrat în Afganistan pentru a pedepsi teroriștii lui Bin Laden și, mai ales, pentru a stopa finanțarea terorismului islamic în urma traficului cu droguri. Asta fiindcă Afganistanul înseamnă 90 la sută din producția mondială de opiu. Cum se știe, intervenția americană a fost un eșec și mulți jurnaliști sau analiști politici au comparat evacuarea în pripă ce se desfășoară și acum cu eșecul din Vietnam și Cambodgia. O retragere în urma căreia mii și mii de persoane care au fost de partea americanilor au fost executate sau internate în lagăre de detenție.

Spectrul acestei realități face ca, în clipa de față, aeroportul din Kabul să fi devenit ultima șansă de a ajunge în lumea liberă pentru o mulțime disperată. Agențiile de presă prezente la fața locului au transmis și trimit imagini cu un puternic impact emoțional fiindcă, pe de o parte, deși aeroportul este păzit de militari americani, pe de altă parte, situația este — ca să citez un reporter al unui post TV — „volatilă”. Ca de obicei când mă nedumerește ceva, mă duc la „Dicționarul Explicativ al Limbii Române” și caut sensurile cuvântului. La „volatil”, găsesc că este un cuvânt ce se referă doar la lichide și înseamnă ceva ce se evaporă ușor la temperaturi obișnuite. În limba engleză însă, alături de acest sens propriu, cuvântul „volatil” mai înseamnă greu de prevăzut, ceva ce se preschimbă repede în rău. Sigur, textul comentariului despre situația de pe aeroportul din Kabul a fost tradus din engleză, dar am vrut să vă semnalez sensul unui cuvânt care, curând, se impune și în limba română.

(rubrica difuzata în 25 august 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 ?i 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începatori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

 

 

Articole asemănătoare

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

31 de minute ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

52 de minute ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

53 de minute ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

2 ore ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

4 ore ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

5 ore ago