AUDIO/ Suntem alergici doar de vreo sută și ceva de ani?

 

 

Duminica asta a consemnat cel mai important eveniment medical din România ultimelor decenii. Ba chiar din istoria medicală de dintotdeauna a Uniunii Europene. Da, în toată Uniunea Europeană, cu excepția Ungariei, a început vaccinarea împotriva Codiv-19.

Ei bine, exact în această clipă, urechea mea gramaticală mă determină să întreb dacă nu cumva ar fi corect să spunem „împotriva Covidului-19” și nu „împotriva „Covid-19”, așa cum a scris toată presa. Așa cum a scris corect toată presa. Asta fiindcă în cazul substantivelor compuse cu ajutorul unor numerale e greu să flexionezi, adică să schimbi forma numeralului. Problema e mult mai simplă decât pare fiindcă, dacă vreți să aflați opinia mea, lumea nu e deloc interesată cum se flexionează acest substantiv compus, ci dacă vaccinul împotriva Covidului nou — iată cum am rezolvat problema — are efecte secundare periculoase. Adică, mai direct spus, dacă nu provoacă alergii.

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române, alergia este descrisă ca un mod special de a reacționa al organismului sub acțiunea unor microbi sau a unor substanțe străine introduse pe căi variate (digestivă, respiratorie, injecții etc.). Iar toată lumea știe că alergiile au devenit un fel de sperietoare a omului modern care se dovedește alergic la o mulțime de lucruri, de la alimente la polen, la praf sau la mai cine știe ce. Din păcate, nu și la prostie.

Cuvântul „alergie” este unul foarte nou, adică împlinește fix 116 ani de când un medic austiac pe nume Clemens von Pirquet l-a creat din cuvintele grecești allos și ergon, adică „altă activitate”.

(rubricã difuzatã în 29 decembrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

 

Articole asemănătoare

Anca Todoni, două victorii în calificări

Anca Todoni a acces pe tabloul principal al turneul challenger de tenis de la Madrid.…

5 ore ago

Povestea Antoniei, eleva din Timișoara care va reprezenta România la Olimpiada Internațională de Științele Pământului

Antonia Ioana Balcu este unul din cei patru liceeni români care se vor întrece cu…

6 ore ago

Sute de slujbe disponibile la Bursa Locurilor de Muncă de la Timișoara

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă organizează, marți, Bursa Locurilor de Muncă. Evenimentul va…

6 ore ago

Se oprește apa caldă în mai multe zone ale Timișoarei

Consumatorii care locuiesc în zona de nord a Timișoarei vor rămâne fără apă caldă din…

7 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, temperaturile diurne vor crește ușor. Cerul va prezenta înnorări temporar accentuate îndeosebi după-amiaza și…

8 ore ago

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

16 ore ago