AUDIO / Talantul și talentul de a-l înmulți

 

Unul dintre stereotipurile încântătoare ale românilor despre români este acela că suntem un popor talentat. Dacă însă ne gândim mai atent, nu prea știm la ce se referă acest talent. Om fi un popor talentat la scris, dans, la muzică, la pictură, la actorie? În vremea comunismului, când contraselecția ajunsese la cote ridicole, talentul era ironizat prin formula „o persoană tare-n tată”. Iar o comedie din epocă a produs o replică ce face și azi carieră atunci când ne întrebăm ce recomandă o anume persoană să ocupe un post important: „vocea și talentul”.

În fine, mulți dintre noi, dacă nu majoritatea covârșitoare, consideră că talentul nu are nimic de-a face cu banii. Adică nu îl poți nici cumpăra, nici mima. Culmea ironiei e că, etimologic, cuvântul „talent” — un neologism venit din limba franceză — are legătură cu banii. De fapt cu talantul, adică cu o veche unitate de măsurare a banilor. În Evanghelia lui Matei aflăm cunoscuta pildă a talantului ce spune că, după ce un om s-a hotărât să plece departe, și-a chemat oamenii și le-a împărțit avuția. Unuia i-a dat cinci talanți, altuia doi și celui de-al treilea unu. Cel care a primit cinci talanți a lucrat cu ei și a câștigat încă cinci, cel care primise doi talanți i-a folosit și a câștigat alți doi, iar cel care a primit un talant a făcut o groapă și l-a ascuns în pământ. Cei care au înmulțit talanții au fost răsplătiți, iar celui care i-a ascuns talantul i l-a luat înapoi și l-a dat celui care avea mai mulți. Aici parabola vrea să spună că talantul, talentul dat de la Dumnezeu nu trebuie ascuns, ci îndoit fiindcă e har divin.

(rubricã difuzatã în 16 septembrie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

5 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

6 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

6 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

6 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

6 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

6 ore ago