AUDIO / Tehnologia 5G, pe înțelesul cizmarilor

 

 

Înainte de 1989, meseria de cizmar avea un înțeles aparte. Cine spunea sau auzea cuvântul „cizmar”, se gândeam imediat la Nicolae Ceaușescu, liderul suprem al României de atunci, care, în tinerețe, fusese ucenic de cizmar. Firește, a fost o ucenicie neterminată fiindcă adolescentul din Scornicești a intrat de timpuriu în mișcarea comunistă, a fost arestat chiar, iar studiile gimnaziale au fost întrerupte. Asta nu l-a împiedicat pe Ceaușescu, imediat după 1944, să primească gradul de general al armatei și să aibă cele mai înalte răspunderi. În fine, nu despre felul în care se făceau promovările în comunism vreau să vă vorbesc astăzi, ci despre tupeul unui cizmar din Antichitate. Astfel, Pliniu cel Bătrân povestește cum cizmarul cu pricina, după ce a criticat felul în care pictorul a pictat sandalele unui personaj, ar fi încercat să judece și restul compoziției. La care pictorul, unul celebru, pe numele Apelles, i-ar fi răspuns așa: Ne sutor ultra crepidam. Ceea ce se traduce prin: „Cizmarule, nu mai sus de sanda”.

Tradus în registrul unei pilde, asta înseamnă că trebuie să ne știm lungul nasului atunci când emitem judecăți despre lucruri la care nu ne pricepem. Și un asemenea îndemn de foarte mult bun simț, ar trebui să ne pună pe gânduri mai ales acum, în vremuri de criză. În zilele astea când le trimitem cunoștințelor noastre tot soiul de mesaje despre cât de dăunătoare ar fi, de pildă, tehnologia 5G, înainte de face asta, ar trebui să ne gândim măcar 5 secunde așa: oare eu înțeleg, știu cum funcționează tehnologia 5G?

(rubricã difuzatã în 28 mai 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: wikipedia.com)

Articole asemănătoare

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

49 de minute ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

2 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

3 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

8 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

8 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

11 ore ago