AUDIO / Timișoara culturală, pe când nu urma să devină capitală culturală

 

 

De câțiva ani, timișorenii sunt mândri că, în 2021, orașul lor, al nostru va fi capitală culturală europeană. Câștigarea acestui onorant titlu presupune nu doar un efort financiar din partea Primăriei Timișoara ci și un efort organizatoric din partea asociației ce administrează proiectul. Din păcate, tot ceea ce a produs asociația condusă de dna Simona Neumann, ca eveniment artistic care să rămână orașului, sunt niște tuburi de beton mâzgălite. În rest, un spectacol de circ în sala Constantin Jude și nenumărate discuții de cafenea. Nu despre meritele dnei Simona Neumann este vorba, dar reiau ce tot spun și scriu alături de peste 70 de intelectuali de marcă ai orașului: fără să îmbogățim tradiția culturală a Timișoarei, fără marile nume culturale ale Timișoarei, vom avea în 2021 un carnaval ridicol.

Iar dacă îmi cereți să fiu mai concret, vă reamintesc că 24 mai 1969, adică exact acum 50 de ani, a debutat prima ediție a Festivalului „Timişoara muzicală“, cu invitaţi din Iugoslavia, Franţa, Austria şi România. Prima ediţie a Festivalului a avut loc la inițiativa marilor muzicieni Nicolae Boboc, dirijor şi director al Operei Române din Timişoara, şi Ion Românu, dirijor şi director al Filarmonicii „Banatul” din Timişoara, în stagiunea 1968-1969. După cea de-a şasea ediţie, festivalul a devenit anual, iar în acest an a avut loc ediția cu numărul 36.

Etimologia cuvântului „tradiție”, pronunțat mai sus, e una interesantă pentru acest context: verbul latinesc tradere, de unde vine tradiție, înseamnă „a înmâna ceva, a da mai departe la modul propriu”. De la același verb, tradere, avem și un cuvânt oribil: trădare.

(rubricã difuzatã în 24 mai 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

6 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

7 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

7 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

7 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

7 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

7 ore ago