Recunosc, pentru mine, cuvintele nu sunt deloc doar niște cutiuțe în care sunt închise anumite sensuri cu ajutorul cărora comunicăm. Apoi, fiindcă iubesc cuvintele, îmi place mult să mă joc cu ele și, din această joacă, adesea, apar nuanțe noi pe care nu le bănuiam și chiar lucruri noi pe care nu le știam. Așa de pildă, acum câteva zile, mă gândeam dacă toate cuvintele formate cu ajutorul prefixului „ne-” mai au forma de la care au plecat. De exemplu, „nesigur” este format  de la cuvântul „sigur” și prefixul „ne-”, cuvântul „nefiresc” vine de la „firesc”, plus „ne-” ș.a.m.d. În unele cuvinte e mai greu de recunoscut forma de plecare. Îmi vin în minte, acum, două exemple: „nebun” și „netot”. Prea puțin ne gândim că este vorba despre cuvintele „bun” și „tot”. Ei, și uite cum tot căutam un cuvânt din acesta care să aibă o sursă dispărută din limbă, am ajuns la cuvântul „netrebnic”. După care, în joacă, mi-am zis că românii precis au folosit cuvântul „trebnic”. Așa că am căutat prin dicționarele mai vechi și, surpriză, am constatat că „trebnic”, cu sensul de „capabil”, „trebuincios” e indicat în dicționarele vechi, însă am descoperit un sens pe care, mărturisesc, nu îl știam:  trebnicul este, deopotrivă, și altarul, și ritualul religios, dar și cartea de rugăciuni, molitvelnicul.

Sigur, ambele cuvinte vin din slavă, iar greșeala mea a fost să cred că „netrebnic” este un cuvânt format în limba română de la un presupus cuvânt „trebnic”. Numai că știința e mult mai lipsită de imaginație: cuvântul „netrebnic” vine din slavă și nu este creat cu ajutorul prefixului „ne-”.

(rubricã difuzatã în 13 aprilie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

5 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

7 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

9 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

11 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

11 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

11 ore ago