AUDIO / Un nowcasting expiră în jumătate de oră

 

 

O străveche precauție spune că nu e bine să te lași la voia întâmplării. Asta înseamnă mai multe lucruri și, între ele, aș aminti aici un adagiu din popor care spune că e bine să îți faci iarna car și vara sanie. Asta pentru a preveni o observație care a făcut carieră în România: iarna nu-i ca vara. Din păcate, nici zisa asta nu mai e validă, adică valabilă în întregimea ei fiindcă, așa cum se poate lesne observa iernile seamănă tot mai mult cu niște toamne ursuze cu imprevizibile crize de frig. Iar buletinele meteo nu mai contenesc să ne sperie cu noi și noi recorduri de încălzire a vremii în plin sezon hibernal.

Sigur, buletinele meteo fac parte din viața noastră din ce în ce mai mult fiindcă informațiile de acolo, s-au transformat mult în ultimii ani. În primul rând, sunt sigur că ascultătorii care au prins vremurile de dinainte de 1989 își amintesc că, atunci când se vorbea despre meteo, se întrebuința expresia „timpul probabil”. Nota aceasta de scepticism cu privire la valabilitatea prognozei, adică a unei estimări nesigure, a cam dispărut. Sigur, instrumentele de măsurare au evoluat, iar posibilitatea de comunicare în timp real reduce mult din aproximări pe termen scurt. Ca să nu mai spunem că și telefonul mobil a devenit un prețios aliat. Evident că și vocabularul nostru a reacționat, așa că ne-am îmbogățit cu expresia „ avertizare nowcasting”. Avertizarea nowcasting este o avertizare a unui fenomen meteo care se produce în viitoarea jumătate de oră, de o intensitate deosebită, pe o zonă restrânsă. Se scrie nowcasting, iar cuvântul „now”, acum, arată că este forma despre un eveniment ce urmează acum, imediat să se producă.

(rubricã difuzatã în 10 februarie 2021)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le pute?i gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timi?oara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce 26 de minute dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

12 minute ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

o oră ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

o oră ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

o oră ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

o oră ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

o oră ago