AUDIO / Un proiect de „teatru național” la Timișoara la anul 1872

 

 

Din când în când, nevoia mea de a ieși din cotidian, adică din trepidantul cotidian, răsfoiesc pagini ale unor mari personalități ale culturii noastre din secolele trecute. Ieri, de pildă, în timp ce căutam o carte prin bibliotecă, am dat peste volumul de Publicistică al lui Iosif Vulcan. Ne amintim, cărturarul ardelean Iosif Vulcan a fost un mare militant pentru drepturile românilor și a înființat revista orădeană „Familia”, acolo unde a debutat și Mihai Eminescu. Mi-a atras atenția un articol ce poartă titlul Limba și scena, un discurs rostit la adunarea generală a Societății pentru Fond de Teatru Național, rostit la Timișoara în luna noiembrie 1872. Ați înțeles deja, românii bănățeni se gândeau foarte serios să înființeze la Timișoara un teatru românesc. Proiectul nu a reușit decât peste multe decenii, dar ceea ce vreau să vă atrag atenția este că sintagma „teatru național” însemna teatru în limba română.

Și tot în registrul unor cuvinte care nu mai sunt, am să vă semnalez astă, mai întâi, cuvântul „societar”. În sensul larg al cuvântului „societar” desemnează o persoană care deține acțiuni emise de o societate anonimă pe acțiuni; asociat într-o întreprindere comercială particulară. Înainte de venirea comuniștilor la putere, societarul era membru al unei societăți literare, muzicale, teatrale, dar mai avea un sens precis, acela de actor al unui teatru care primește o cotă-parte din veniturile teatrului. Iar „societar de onoare” desemna un actor care primea salariu pe tot timpul vieții din partea teatrului la care este angajat. Cum se numea altădată un actor sau artist ce era angajat temporar? Ei bine, el se numea „gagist”. De la gaj, scris în franceză „gage”.

(rubricã difuzatã în 28 noiembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Food Intel Forum, duminică, la “Diminețile satului”

Food Intel Forum AQUA Carpatica s-a desfășurat în două locații de excepție, respectiv Universitatea de…

4 ore ago

CSM Deva ratează promovarea directă în Liga Florilor

Formația olteană s-a impus clar, 32-22, după ce avea un avans de șapte goluri încă…

5 ore ago

SCM Timișoara câștigă în Maramureș și urcă în fruntea clasamentului

Partida a început cu o greșeală defensivă a echipei timișorene, care a dus la eseul…

6 ore ago

AUDIO | CSM Oradea versus U BT Cluj, pentru a treia oară în finala campionatului

Sezonul 2022/23 s-a încheiat cu victoria lui U-BT Cluj-Napoca, după 4-2 la general în finala cu CSM Oradea.Prima finală între aceste…

8 ore ago

Cu o echipă de juniori în teren, Corvinul încheie sezonul cu un eşec la Mioveni

Asta deşi gazdele au deschis scorul destul de repede, în minutul 8, prin experimentatul Blănaru.…

8 ore ago

AUDIO | Cu emoţii pe final, dar Dumbrăviţa rămâne în Liga a doua!

Unicul gol al timişenilor a venit de la un jucător al... oaspeţilor! În minutul zece,…

9 ore ago