Acum câțiva ani am publicat un articol în „Banatul azi” în care pledam pentru uniformă în școală. Tema este una dificilă fiindcă școala a devenit de multă vreme un podium de paradă a modei mai ales pentru eleve. Și copiii mei au trecut prin asemenea experiențe și, cu ani în urmă, când soția mea a s-a declarat în favoarea uniformei, a fost aspru admonestată de ceilalți părinți. Sigur, generațiile vechi au fost terorizate de uniformă din pricini bine știute: uniformele erau urâte, cenușii, sufocante, iar comunismul a fost un timp al uniformizării. Toți trebuia să fim la fel, toți eram egali fiindcă, nu-i așa? societatea comunistă proclama asta. Numai că, așa cum știm din celebra carte a lui Orwell, Ferma animalelor, unii erau mai egali decât alții. Vremurile s-au schimbat, dar poate nu s-au schimbat și apucăturile sau, de ce nu, bunul simț. Fiindcă e de la sine înțeles că o uniformă poate fi cochetă, atrăgătoare, de bun gust. Iar asta se vede în cazul uniformelor cu mândrie purtate de liceenii sau studenții americani.

Așadar, de ce refuză cele mai multe școli purtarea uniformei de către elevi? Dintr-un motiv cât se poate de  simplu: fiindcă părinții vor ca standing-ul lor să se regăsească în îmbrăcămintea copiilor. Cred că ați înțeles deja, standing este un cuvânt din limba engleză și este folosit atunci când se vorbește despre nivelul de trai, despre standardul unor persoane.

Închei rubrica mea de astăzi cu o interesantă precizare de etimologie: cuvântul „elev”, ajuns în limba română din limba franceză, vine de la verbul „éléver”, adică „a crește, a duce la deplina împlinire”.

(rubricã difuzatã în 11 septembrie 2019)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

2 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

3 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

3 ore ago

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România revine la Oradea

Până în data de 19 mai, editurile prezente vor prezenta cele mai recente titluri la…

3 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara refuză să organizeze Noaptea Muzeelor

Angajații Muzeului Național de Artă din Timișoara nu vor deschide porțile instituției de cultură în…

4 ore ago

Peste jumătate dintre participanții la Bursa Locurilor de Muncă, selectați pentru angajare

Potrivit AJOFM Tmiș, dintre cei o mie de participanți, aproximativ șase sute au au fost…

4 ore ago