AUDIO / Vă rog, nu uzufructați cuvinte al căror sens nu îl cunoașteți!

  

 

Ieri, după emisiunea în care am vorbit despre filmul „Pe aripile vântului” care a fost retras de pe o platformă TV fiindcă, chipurile, ar fi rasist, nu am spus că filmul este ecranizarea unei cărți omonime semnate Margaret Mitchell fiindcă am bănuit că toată lumea știe asta din cultura generală. Ce se înțelege însă prin „cultură generală”? Generația mea considera cultura generală drept un cocteil de literatură, istorie, artă, filosofie, adică mai ales domeniul umanist. Greu de spus cât, în ce proporție, dar, ca să reiau o vorbă veche, în mod sigur cultura generală este ceea ce rămâne după ce uiți. Și nu o înșiruire de date așa cum făcea Corneliu Vadim Tudor, de pildă.

Sigur, prezentul relativ recent a dat la o parte cărțile și biblioteca, iar sursele sunt, acum, lecturi de pe internet. Așa cum există fast food, adică mâncare rapid gătită, există și fast information, adică informații obținute rapid. Știm, aproape tot ce vrem să aflăm se găsește la un click distanță. Ați înțeles, mă refer la motoarele de căutare, în special la Google.

Ei bine, într-o emisiune tv dedicată noilor surse de informare, un cunoscut jurnalist ne-a îndemnat cu o formulă ce mi-a smuls un surâs: „Să uzufructăm internetul!” Sigur, voia să ne îndemne să folosim internetul. Numai că verbul imaginar creat de gazetar spune altceva: „uzufruct” înseamnă un drept acordat unei persoane de a folosi pe deplin un obiect al unei alte persoane și pe care trebuie să îl restituie la încetarea dreptului. Vă rog, nu uzufructați cuvinte al căror sens nu îl cunoașteți!

(rubricã difuzatã în 12 iunie 2020)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timioara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Todoni mai face o ”victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

13 minute ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

o oră ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

3 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

7 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

7 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

10 ore ago