Ce caută gușa într-o zicere cu căpușa? Și invers

Unul din comportamentele cu care nu mă potrivesc deloc este franchețea, sinceritatea cu care unii îți spun ce cred despre tine sau despre ceea ce faci. Mă refer, desigur  la franchețea agresivă și lipsită de politețe, nu la sinceritatea necesară și igienică de care avem cu toții nevoie.

Eu sunt reticent în a reacționa mai abraziv, adică mai aspru, și atunci când s-ar cuveni. Evident, fac parte dintr-o altă generație în care disimularea a fost o strategie de fiecare zi fiindcă, în spațiul public, dacă ai fi spus ce gândești ai fi fost în mare pericol. Fac o paranteză și vă spun că verbul a disimula nu are doar înțelesul de a ascunde ceva, ci și de a da o aparență înșelătoare.

În popor, atunci când ești de o franchețe, sinceritate ce poate supăra, se spune „ce-i în gușă, și-n căpușă”, o zicere ciudată fiindcă mă îndoiesc că o parte anatomică așa cum e gușa are vreo legătură cu insecta căpușă. Nu am citit niciunde asta, dar cred că forma căpușă este un cuvânt adaptat fonetic pentru a rima. Și nu ar fi deloc exagerat, cred eu, ca autorul anonim să fi gândit „ce e în gură trebuie să fie și în minte, în cap”. După care cuvântul „gură” să fi fost înclocuit cu un sinonim mult mai expresiv, ”gușă”, iar rima să fi venit de la sine.

Și, fiindcă tot am adus vorba despre anii dictaturii comuniste, vă reamintesc o celebră replică din anii cei mai negri de atunci. Se spune că la o ședință a Uniunii Scriitorilor, Tudor Arghezi, după ce a ascultat discursul în care Zaharia Stancu ataca sistemul capitalist, l-a suprins pe acesta aprinzându-și un Kent. Și că i-ar fi spus așa: „Dumneata una vorbești și alta fumezi”.

(rubricã difuzatã în 13 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

3 minute ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

26 de minute ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

3 ore ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

4 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

7 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

9 ore ago