Ce se mai scria, altădată, cu literă mare

Sper să vă amintiți că, vineri, după ce v-am povestit că literele mici, de mână, au apărut în alfabetul latin abia prin secolul al V-lea și că literele mari se foloseau doar la începutul de rând, urma să vă spun ce s-a întâmplat cu ele, cu majusculele, în interiorul enunțurilor. Ei bine, așa cum ne aducem aminte și noi, cei mai în vârstă, elevii români învață că se scriu cu litere mari numele de persoane, numele de țări, de localităși ș.a.m.d. Pentru copiii mei,care au făcut școala în limba germană, a fost puțin dificil să accepte că, atunci când scriau în nemțește, și substantivele comune se scriu cu literă mare. Asemenea convenții, adică reguli acceptate sau impuse în cadrul unor comunități, arată că majusculele nu țin de o regulă unanim acceptată conform căreia ființele, de pildă, ar trebui scrise cu literă mare. Iar Alexandru Graur observă că, parcă pentru a complica și mai mult lucrurile, chinezii scriu al treilea nume al unei persoane cu literă mică. Mi-am dat seama că o asemenea formă de a scrie numele de persoane este valabil și în cazul coreenilor fiindcă, în numele unuia dintre regizorii mei preferați, Kim Ki-duk, „duk” se scrie doar cu litere mici.

Ei bine, nici regulile de scriere cu majuscule în limba română nu au fost așa cum știm astăzi. Până în 1953, numele de popoare se scriau cu majusculă atunci erau substantive. Ca să înțelegeți, în propoziția „Eminescu a fost un bun Român”, se scria „român” cu literă mare. Dar în propoziția „Poporul român e talentat”, „român” se scria cu literă mică. Ca să vedeți că ortografia s-a simplificat, de-a lungul vremii s-a renunțat și la scrierea cu literă mare a zilelor săptămânii și a lunilor. Da, fiindă ele se scriau cu literă mare: zilele săptămânii, până în 1932, iar lunile, până în 1953.

(rubricã difuzatã în 10 noimembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

2 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

4 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

6 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

8 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

8 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

8 ore ago