Ieri, când am vorbit despre personalitatea timișoreanului Nicolae Ilieșiu, poate că, mai întâi, ar mai fi trebuit să vă atrag atenția aupra pronunției: se pronunță I-li-e-șiu și nu I-li-e-și-u. Insist mereu asupra acestui mod de a pronunța numele fiindcă, așa cum știți, dincolo de munți Rotariu e pronunțat Ro-ta-ri-u și , sincer să fiu, îmi scrâșnesc dinții când aud așa ceva. În fine. Al doilea lucru ce ar fi meritat menționat ieri este în legătură cu sintagma „ediție anastatică”. Da, am explicat că o ediție anastatică reproduce întocmai o ediție anterioară, dar cred că ar trebui să adaug că, în realitate, o ediție anastatică nu este o carte cu textul cules din nou pe computer, ci una fotografiată și reprodusă întocmai. Așa a procedat, înainte de 1989, Romulus Vulpescu cu două cărți: ediția princeps, adică prima ediție, a poeziilor lui Eminescu din 1883 și prima ediție a cărții După melci, de Ion Barbu.

Da, „anastatic” a fost cuvântul rubricii de ieri, iar cuvintele rubricii de astăzi sunt apropiate etimologic: cronicar și letopiseț. Sigur, toată lumea își amintește că, la literatura română, atunci când a fost vorba despre cronicarii Miron Costin, Grigore Ureche și Ion Neculce, a venit vorba desspre un letopiseț, adică despre o istorie, a Moldovei în cazul lor. Sigur, cuvântul „letopiseț” a dispărut din limba de fiece zi și mai este folosit doar în contexte culturale, cu valoare expresivă. Etimologic, cuvântul„letopiseț” vine din slavă: leto, „an” și pisati, „a scrie”. Deci letopisețul este o scriere a anilor. Și, fiindcă nu ați fost foarte atenți când am spus că „leto” înseamnă „an”, vă mai spun că „leto”, adică an, este încă viu în limba română sub forma „leat”. Leat înseamnă totalitatea junilor încorporați în același an în armată.

(rubricã difuzatã în 27 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CET Hidrocarburi Arad a furnizat în sezonul rece cea mai puţină căldură de până acum

Producătorul de energie termică din Arad, CET Hidrocarburi, a furnizat în sezonul rece 2023 -…

2 minute ago

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

2 ore ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

3 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

4 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

9 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

9 ore ago