Cu adjudecarea prin gramatici și licitații

Ieri, atunci când vorbit despre adjectivul„epic”, am observat că acest cuvânt are și un sens figurativ. În acest sens, epic desemnează ceva demn de o epopee, de proporții mitologice, vast, grandios. Desigur că la originea cuvântului se află tot genul epic, cel al marilor creații homerice, de pildă. Și, uite chiar când scriu aceste cuvinte, îmi dau seama că nu sunt sigur de forma de plural a cuvântului epopee. Cum o fi corect: niște epopee sau niște epopei? Nu sunt sigur și, așa cum trebuie să facă orice om onest, mă duc repede la DOOM. Da, pluralul este „epopei”, dar nici forma de plural „epopee” nu îmi sună ciudat. Pun însă articolul hotărât și îmi este clar: nu spunem „epopeele”, ci „epopeile”. Buuuun!

Mă întorc la gândul cu care am vorbit, anume sensul figurat. Asta fiindcă, în căutarea unor subiecte pentru rubrica mea, am răsfoit clasica și folositoarea carte a Valeriei Guțu Romalo cu titlul Corectitudine și greșeală, apărută în 1972! Între multele semnalări, mi-a atras atenția greșita folosire a verbului „a adjudeca”. Autoarea ne semnalează că formulări ca „și-a adjudecat victoria” sau „și-a adjudecat premiul” nu sunt corecte din două motive. Mai întâi, fiindcă verbul „a adjudeca” înseamnă „a atribui, prin hotătâre judecătorească un bun câștigat în urma unei licitații”. În al doilea rând, observă Valeria Guțu Romalo, forma reflexivă, adică „și-a adjudecat” nu are sens fiindcă ar însemna că persoana respectivă este autoarea adjudecării.

Judecați și adjudecați singuri cum stăm cu acest verb!

(rubricã difuzatã în 23 martie 2017)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

2 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

2 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

5 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

7 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

12 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

14 ore ago