Fiindcă, ieri, am vorbit despre confuzia dintre „gen” și „sex”, astăzi o să fac unele nuanțări cu privire la folosirea celor două cuvinte în diferite contexte, dar mă voi referi și la apariția celui de-al treilea sex în legislația europeană. Căutând pe Google sintagma „cel de-al treilea sex”, am găsit un articol pe pagina DIGI 24 TV, din luna august a acestui an, din care aflăm că guvernul german a adoptat un text ce legalizează un „al treilea gen” pe certificatele de naştere. Alături de „feminin” sau „masculin”, în certificatul de naștere,  se va putea menţiona cuvântul „divers”. Acest text de lege urmează să fie supus aprobării Camerei Deputaţilor până la finele anului 2018. Din 2013, în Germania este posibil să nu se completeze spaţiul referitor la sex şi să fie lăsat gol, iar cei vizaţi puteau, ulterior, în cursul vieţii, fie să aleagă sexul masculin sau feminin, fie să păstreze goală menţiunea cu privire la sex. Dintre țările europene, doar Olanda şi Austria au adoptat o legislație în acest sens. Paradoxal, în țara Drepturilor Omului, adică în Franţa, nu există legislație pentru recunoașterea persoanelor transsexuale, orice persoană trebuie să fie alocată, în cinci zile după naştere, unuia dintre cele două sexe — masculin sau feminin. Relativ recent, o mare bancă a lumii, Metro Bank, a introdus în documentele sale oficiale dedicate clienților, alături de clasicele opțiuni în ceea ce privește sexul — masculin și feminin — varianta „non-binar”. Acesta este termenul folosit de indivizii care nu se identifică nici bărbați, nici femei.

Să nu uit să vă spun că, potrivit statisticilor ONU, între 0.05 şi 1,7% din populaţia mondială este intersexuală sau transsexuală, cum vreți să spuneți.

(rubricã difuzatã în 12 octombrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Protest spontan la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului au oprit lucrul cu publucul acuzând discriminare faţă de colegii…

6 minute ago

CFR Călători pune în circulație “Trenurile Soarelui”

CFR Călători va da startul programului estival de transport “Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024.…

11 minute ago

CET Hidrocarburi Arad a furnizat în sezonul rece cea mai puţină căldură de până acum

Producătorul de energie termică din Arad, CET Hidrocarburi, a furnizat în sezonul rece 2023 -…

19 minute ago

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

2 ore ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

3 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

5 ore ago