În toamna lui 1972, m-am mutat, împreună cu părinții mei, la Jimbolia. Tatăl meu fusese numit primar acolo – așa făceau comuniștii, numeau primarii – și iată-mă condus de către directorul adjunct al liceului în noua mea clasă. Fin psiholog, ați înțeles ironia, directorul m-a recomandat așa: „E băiatul primarului! Aveți grijă de el.” Chiar avem nevoie de grija altora fiindcă, la cei 16 ani ai mei, arătam ca un copil de cel mult 12 ani: scund, sfrijit, cu o față plină de coșuri, eram paratrăsnetul ideal pentru ironiile neiertătoare ale colegilor. Dar nu a fost așa cum v-ați aștepta. După ora de franceză, când m-am dat mare câte știu eu din revista „Pif”, am fost imediat adoptat de două colege, Mica și Carmen, iar băieții au apreciat imediat umorul meu. Am spus că poate nu v-ați fi așteptat la asta fiindcă lumea școlilor de astăzi este una mult mai batjocoritoare, mai crudă, mai violentă. Acest fenomen, ce poartă un nume englezesc, se cheamă bullying.

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil este fie poreclit cu diverse porecle jignitoare, fie este batjocorit pe diverse motive dintre care aspectul fizic este cel mai ades invocat. Mai mult, adesea, cuvintele se transformă în violență fizică.

Așadar, bullying-ul înseamnă o formă de abuz emoțional și fizic, iar consecințele sale sunt uneori dezastruoase. Nedepistat la timp, bullying-ul poate lăsa traume ireversibile asupra  copilului. Așadar, dragi părinți și bunici, aveți grijă ca nu cumva copiii sau nepoții dv. să cadă pradă unor asemenea forme de violență cum este bullying-ul.

(rubricã difuzatã în 17 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

3 minute ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

25 de minute ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

3 ore ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

4 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

7 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

9 ore ago