De ce un mare lingvist ar fi renunțat la majuscule

După cum știți, în școala secundară deja elevii nu prea mai folosesc scrisul de mână. Ca să nu mai vorbim că, în facultate, cu excepția examenelor, studenții își prezintă sau trimit temele în format electronic, iar atunci când privim noile generații cât de repede tastează cu toate degetele – pe telefon sau pe tabletă  –, înțelegem că vremurile s-au schimbat radical. Ba chiar aproape că înțelegem de ce unele țări au renunțat să mai predea, în școala primară, scrisul de mână.

Așadar, tinerii preferă tastatura telefoanelor inteligente sau a laptopurilor, iar pentru mine este evident că o asemenea formă de scriere va modifica, în timp, nenumărate reguli. Între altele, de pe acum se vede că lumea renunță tot mai mult la diacritice, la majuscule, ba chiar și la cratimă. Ca să nu spun că prescurtările sau emoticoanele au invadat de mult acest spațiu de comunicare. Fiindcă despre acestea din urmă am vorbit, astăzi o să vă povestesc despre o inițiativă excentrică a marelui nostru lingvist Alexandru Graur care, la un moment dat, propunea eliminarea literelor mari, a majusculelor. Argumentul său continuă să fie logic: prin eliminarea literelor mari, tiparul economisea 25 de caractere fiindcă, în acest fel, și mașinile de scris, și cele tipografice renunțau la 25 de caractere.

Dar propunerea lui Alexandru Graur nu renunța la marcarea majusculelor fiindcă acestea urmau a fi semnalate cu ajutorul unui semn tipografic: o steluță sau un pătrățel. După modelul telegramelor agențiilor de presă care, de asemenea, la un moment dat, nu foloseau litere mari în text. Sigur, un asemenea proiect era utopic atunci fiindcă era nevoie și de o convenție internațională, ceea ce, acum, e mult mai ușor. Dar, despre bătălia dintre literele mari și literele mici, în rubrica de mâine.

(rubricã difuzatã în 8 noimembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Protest spontan la Agenţia pentru Protecţia Mediului Arad

Angajații Agenției pentru Protecția Mediului au oprit lucrul cu publucul acuzând discriminare faţă de colegii…

4 minute ago

CFR Călători pune în circulație “Trenurile Soarelui”

CFR Călători va da startul programului estival de transport “Trenurile Soarelui” în 14/15 iunie 2024.…

9 minute ago

CET Hidrocarburi Arad a furnizat în sezonul rece cea mai puţină căldură de până acum

Producătorul de energie termică din Arad, CET Hidrocarburi, a furnizat în sezonul rece 2023 -…

17 minute ago

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

2 ore ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

3 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

5 ore ago