Doi atomi de apariu și un atom de acrariu: formula apei într-o moldovenească inexistentă

Iată, de ieri, Republica Moldova are un președinte care a avut în programul său și o măsură adresată elevilor. Da, Igor Dodon a promis că, dacă va fi ales președinte, va anula examenul de bacalaureat. Așa, pur și simplu. Nu pentru toți, e drept, ci doar pentru cei care doresc să-și continuie studiile peste hotare. Ceea ce, tradus, înseamnă, de fapt, o amenințare: vrei să îți continui studiile în România, dai bacalaureatul. Evident, Igor Dodon, noul președinte, crede că în Republica Moldova se vorbește limba moldovenească și, mult mai grav, califică unirea Basarabiei cu România o trădare. Iar perioada dintre 1918-1940 a caracterizat-o drept „22 de ani de ocupație româno-fascistă”.

Începând cu anul 2013, partidul socialist al lui Dodon a organizat cursuri de limbă moldovenească și trebuie să fii surd, orb sau chiar retardat mintal să nu observi că limba moldovenească este una cu limba română.

Rădăcinile acestui glotonim (nume de limbă) se află în decizia URSS de a înființa, în regiunea din stânga Nistrului, o republică Modovenească autonomă subordonată Republicii Sovietice Socialiste Ucraina. Acest lucru se petrecea în 1924 și este limpede că, printr-o asemenea manevră, URSS încerca să-și justifice pretențiile asupra Basarabiei.

Autoritățile sovietice au încercat să creeze o nouă limbă literară, scrisă în alfabet chirilic și cât mai îndepărtată de limba română. Cu acest proiect a fost însărcinat un lingvist pe nume Leonid Madan, care nu doar a întocmit o gramatică moldovenească publicată în 1929, la Tiraspol, ci a și creat cuvinte noi. În moldoveneasca inexistentă a lui Mardan, apa este formată din doi atomi de apariu și unul de acrariu.

(rubrică difuzată în decembrie 2016)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți găsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regăsesc și în volumul ”Limba română pentru începători. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timișoara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se găsește în librării.

 

 

(Foto: pixabay.com)

 

 

Articole asemănătoare

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

3 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

5 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

5 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

6 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

8 ore ago