Faceți cunoștință cu niște ghilimele mai puțin cunoscute: ghilimelele iterative

După două zile în care am vorbit despre ghilimele, vă promit că astăzi voi încerca să epuizez subiectul. Asta fiindcă am primit și o serie de observații din partea unor ascultători ai rubricii. O doamnă din Deta mi-a scris pe Facebook că emisiunea de ieri cu privire la tipurile de ghilimele ar fi avut nevoie de imagini. Evident, aveți dreptate, dar, în curând, articolul va fi pus pe pagina Radio Timișoara și veți putea vedea semnele respective, mai ales litera grecească lambda, un V mare răsturnat.

Așadar, ar mai trebui să spun că ghilimelele nu sunt doar semnul citării, ci pot avea o funcție stilistică. Astfel, dacă scriu că drumurile din România sunt excelente, cititorii vor crede fie că sunt ticălos, fie că nu am făcut niciodată cunoștință cu vreun drum românesc. Dar dacă pun între ghilimele cuvântul „excelente”, cititorii vor înțelege de îndată că sunt ironic, batjocoritor și că sensul cuvântul „excelente” este exact invers. Asta se numește antifrază.

Ionel Funeriu, într-o carte folositoare pentru cei care exploateză computerul pe post de mașină de scris, numește ghilimele iterative acele ghilimele folosite în tabele sub un enunț ce revine mereu. De pildă, eu în raportul meu de la Radio Timișoara, scriu doar o singură dată Limba română, în prima rubrică, după care, în rubricile ce urmează, în jos, pun ghilimele de acest fel. Aceste ghilimele s-ar putea numi ghilimea fiindcă se folosește o singură pereche de ghilimele sub formă de virgule, iar ele trebuie aliniat perfect una sub alta pentru a avea sensul de repetare. Să nu uit, cartea lui I. Funeriu se numește Principii și norme de redactare computerizată.

(rubricã difuzatã în 13 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

23 de minute ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

o oră ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

10 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

11 ore ago

Timișul, Aradul și Oradea, în finala competiției Destinația Anului 2024

Categoria Cea mai bună campanile de promovare va primi puncte exclusiv din partea juriului, nu…

11 ore ago