Fotbal cu „imne” sau cu „imnuri”?

Suntem în plin campionat mondial de fotbal și ne petrecem în fața televizorului mult mai mult timp decât o facem în perioadele de acalmie fotbalistică, ca să mă exprim așa. Dar nu despre cum sunt meciurile acestei ediții am să vă povestesc, ci despre cum trofeul inițial a fost furat de două ori. La propriu. Mai întîi, în 1966,Anglia, în 1966, când a fost găsit de un câine celebru — Pickles (murături), iar a doua oară, în 1983. Cel de-al doilea furt a fost posibil fiindcă, în 1930, Jules Rimet, preşedintele FIFA de la acea vreme, a decis ca prima echipă ce va cîştiga de trei ori competiţia să rămână şi cu trofeul. Trofeul din argint placat cu aur, ce cântărea 3,8 kilograme, a fost denumit „Jules Rimet” în 1946, în cinstea francezului ce a conceput turneul suprem. În 1970, Brazilia era la a treia victorie, așa că sud-americanii au dus trofeul original la Rio. Acolo, a fost pus la loc de cinste în sediul Federaţiei Braziliene de Fotbal, într-un suport special făcut din geam antiglonţ. Timp de 13 ani trofeul a moțăit în vitrină fără nici un sforăit.

În 19 decembrie 1983, însă, preţiosul obiect era văzut pentru ultima oară. În următoarea noapte, a fost furat, iar urma sa nu a fost găsită niciodată, așa că, din 1974, trofeul are altă formă, este din aur masiv și este de aproape de două ori mai greu. Trofeul nu mai poposește la echipa câștigătoare, aceasta primind o replică placată în aur.

Și, ca să nu vă rămân dator cu un cuvânt folosit greșit, atrag atenția că pluralul de la „imn” este „imnuri” și nu „imne”. E adevărat, pluralul „imne” este celebru în literatura română. Regretatul poet Ioan Alexandru a scris cîteva cărți de poezie ce folosesc acest plural: Imnele bucuriei, Imnele Transilvaniei, Imnele Moldovei. Dar asta e o altă treabă.

(rubricã difuzatã în 20 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

7 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

8 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

9 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

9 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

10 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

14 ore ago