Gen și sex. O confuzie mai mult sau mai puțin vinovată

Am urmărit cu interes dezbaterile cu privire la referendumul de săptămâna trecută cu privire la căsătoriile heterosexaule și am remarcat câteva confuzii sau, poate mai bine zis, neînțelegeri cu privire la implicarea bisericii. În primul rând, Biserica Ortodoxă Română s-a aflat în prim-plan chiar dacă referendumul a fost sprijinit și de Biserica Catolică și de alte denominațiuni creștine între care baptiștii și penticostalii. Prima și cea mai importantă observație pe care aș face-o se referă la faptul că bisericile creștine nu pot susține o altă cauză decât căsătoriile heterosexuale, după cum, în cazul avorturilor, nu pot decât să se împotrivească. Asta în ciuda faptului că biserica romano-catolică și cea ortodoxă au fost puternic zguduite de scandaluri de pedofilie sau de homosexualitate. Așadar, intră în firescul instituțional, ca să mă exprim așa, ca religiile să fie conservatoare și să nu fie în ton cu modernitatea noastră în care toleranța, Drepturile Omului sunt repere de neocolit. Înainte de a vă semnala o confuzie de vocabular des întâlnită, nu uit să vă spun că „homosexual” înseamnă „de același sex”, în vreme ce „heterosexual” însemnă „de sex diferit”.

Așadar, în timpul celor două zile ale referendumului, am auzit persoane importante ale vieții politice românești opinând așa: „Nu pot fi de acord cu căsătoria între persoane de același gen”. Aparent, nu e nimic greșit. Aparent doar, fiindcă genul este o categorie gramaticală ce identifică și obiecte de genul masculin, feminin sau neutru, în vreme ce sexul se referă la oameni, după cum scrie și în formularele ce ne cer asemenea precizări. Deocamdată, românii au în acte doar genurile masculin și feminin, dar în unele țări există și un al treilea.

(rubricã difuzatã în 11 octombrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

16 minute ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

32 de minute ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

3 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

5 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

11 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

13 ore ago