În lumea românească, există o imensă fascinație față de titlurile universitare și, implicit, față de doctorat. Nu cred că e foarte inspirat să te fălești cu titlurile tale și, în acest sens, îmi amintesc un episod din anii ‘80, când un cadru universitar de la Filologia timișoreană, după ce și-a luat doctoratul, a dorit neapărat ca toată lumea să afle asta. Drept pentru care și-a schimbat și plăcuța de pe ușa apartamentului pe care, înaintea numelui său, a gravat două litere: dr., de la doctor. Numai că, la mai puțin de o lună, apartamentul său a fost spart fiindcă hoții au crezut că respectivul doctor era un medic cu dare de mână. Mă gândesc la lucrul ăsta ori decâte ori sunt întrebat cum doresc să apar pe un anumit afiș sau cum vreau să fiu prezentat: de regulă, nu folosesc titlul universitar decât în context academic. Ar suna ciudat, de pildă, ca, în deschiderea rubricii mele să spun așa: „Sunt profesor universitar dr. Marcel Tolcea și vă invit să vorbim și să scriem îngrijit românește”. În alte circumstanțe, de pildă la diverse lansări, sunt întrebat dacă aș dori să apar ca universitar, ca scriitor sau ca jurnalist. Iar fix în clipa asta resimt nevoia să vă spun că jurnalistul este acea persoană care își câștigă existența din presă. Or, asta înseamnă reporter, editor, cameraman, sunetist și toate profesiile ce au legătură cu jurnalismul. Pentru cei care colaborează la diverse canale mediatice, dar au altă meserie, cuvântul „gazetar” este cel potrivit. Și, ca să închei cu un neologism încă neatestat de dicționare, dar folosit de rafinați,, semnalez un cuvânt peiorativ, adică negativ, ce denumește un jurnalist lipsit de talent, dar și de conștiință: articler.

(rubricã difuzatã în 12 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

o oră ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

2 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

4 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

8 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

8 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

11 ore ago