Lemnul din cuvântul „untdelemn” clar e măslin

Cu ceva timp în urmă, poate sunt doi ani, am vorbit de la microfonul acestei rubrici despre unele cuvinte al căror înțeles nu mai corespunde cu realitatea pe care o denumesc. Vă reamintesc, observam, de pildă, că orașele nu mai au de mult doar patru cartiere, ceea ce nu ne împiedică să folosim cuvântul „cartier”. „Cartier”, etimologic, înseamnă sfert, adică a patra parte. Mai spectaculos stau lucrurile cu lunile septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie care, după nume, ar fi trebuit să fie lunile a șaptea, a opta, a noua și a zecea.  Am explicat atunci ce s-a petrecut cu calendarul nostru cel de toate zilele, așa că astăzi mă voi opri la un cuvânt ce potrivește numai în unele cazuri cu realitatea. Mă refer la cuvântul „untdelemn”, scris într-un singur cuvânt și fără liniuță de unire.

Știe toată lumea, cuvântul „untdelemn” desemnează diverse uleiuri vegetale comestibile: uleiul de măsline, uleiul de floarea soarelui, uleiul de dovlea, de rapiță, de cocos ș.a.m.d. Sigur, în clipa în care te oprești o clipă asupra cuvântului „undelemn”, întrebarea firească este ce caută cuvântul „lemn” aici. E greu de crezut că cineva poate obține unt, grăsime, din orice fel de lemn. Sorin Stati, în cartea sa pe care mereu o citez în rubrica mea, Cuvinte romînești, explică această aparentă anomalie: în limba română veche, lemn era un cuvânt folosit și pentru copac, arbore. Ceea ce ne conduce la concluzia că ar trebui să căutăm un copac din care se obține ulei. Floare la ureche fiindcă este evident că măslinul este primul nume de arbore ce ne vine în minte. Așadar, când spunem „untdelemn”, ar trebui să ne referim doar la uleiul de măsline, Vorbitorii însă folosesc de multă vreme cuvântul „untdelemn” pentru toate tipurile de uleiuri comestibile, iar acest sens s-a impus și în dicționar.

(rubricã difuzatã în 1 august 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

o oră ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

5 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

7 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

7 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

8 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

9 ore ago