Limpede că roboții sunt făcuți pentru muncă

Adolescența mea primă, ca să mă exprim așa, a stat sub semnul literaturii științifico-fantastice. Eram fascinat, asemenea oricărui copil, de cosmonauți, de zboruri intergalactice, de roboți, de lumi aflate la ani lumină depărtare de sistemul nostru solar. Așa că, în fiecare zi de joi, parcă, alergam la chioșcul de presă unde venea câte un număr din colecția revistei de literatură SF. Sigur, în povestirile scurte din acea colecție aflam și multe cuvinte noi, dar miza nu era asta, ci imaginația care era în largul ei acolo. Astăzi însă evident că mă voi referi la unul dintre cuvintele obligatorii aproape în literatura SF, anume cuvântul „robot”.

Sigur, toată lumea știe ce este un robot și, mai ales, știe că roboții au devenit de multă vreme o prezență obișnuită în lumea de astăzi. În fabricile de automobile, de pildă, munca este de mult timp robotizată, adică a fost trecută în seama roboților. Mai mult, roboții au început să semene cu omul, fiind capabili să susțină și conversații, așa cum face celebrul robot Sophia care este capabilă să susțină dialoguri extrem de sofisticate.

Puțină lume știe însă că „robot” este un cuvânt creat de un faimos scriitor ceh, pe numele său Karel Čapek. Čapek a scris în anii 20-30 ai secolului trecut și, între altele, a scris și literatură SF. Între lucrările cu asemenea temă, Čapek a scris și o piesă de teatru în care un inventator descoperă un elixir cu ajutorul căruia creează entități artificiale fără sentimente, dotate cu o rezistență fizică fără margini . Menirea acestor creaturi era să muncească în locul oamenilor, de unde și cuvântul „robot”, de la „robota” în limba cehă.

(rubricã difuzatã în 6 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

2 minute ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

10 minute ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

23 de minute ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

43 de minute ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

o oră ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

3 ore ago