Obsesia de a mânca bio are și ea un nume: ortorexie

Omul contemporan este un om speriat. Poate mai mult decât atât, e un om înfricoșat. E înfricoșat  de încălzirea globală, de boli, molime, de hrana pe care o consumă și, evident, de ziua de mâine.  Dacă, în ceea ce privește schimbările climatice, epidemii, pandemii sau sărăcie nu putem face mare lucru, atunci când vine vorba de alimentație aproape totul ține de noi. Vreau să spun că nimic nu ne poate opri să ne hrănim sănătos. Dacă se mai poate, sar imediat scepticii de serviciu care ne atrag atenția că tot ceea ce mâncăm din supermarketuri înseamnă chimicale, E-uri în procesul de conservare, antibiotice în carnea congelată sau proaspătă, hormoni de creștere sau plante modificate genetic sau chiar apă contaminată în peturi.  Eu sunt mai puțin alarmist și cred că ne putem măcar feri de ceea ce se numește junk food, hrană murdară.

Astfel, unii aleg să țină posturile, alții aleg să consume mai puțină carne, alții preferă alimentele bio, alții aleg să fie mai mult sau mai puțin vegetarieni, adică să consume și produse lactate și ouă. În fine, unii mai deciși aleg să fie vegani sau rovegani. Sigur, cum ușor se poate înțelege, unele atitudini față de alimentație sunt mai blânde, iar altele sunt mai excesive. Din păcate, frica de alimente poate produce și tulburări psihice, iar când spun asta nu mă refer la anorexie, adică la repulsia de alimente și refuzul de a mânca.  Există și o altă formă de tulburare ce se numește ortorexie. Ortorexia este o altfel de tulburare de alimentație, caracterizată prin dependența, prin obsesia de a consuma numai alimente sănătoase, bio, evident foarte scumpe.

Denumirea are la baza cuvintele grecesti „orthos” care înseamnă „drept” și „orexis”, adică apetit sau poftă de mâncare.

(rubricã difuzatã în 22 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

2 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

4 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

4 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

4 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

5 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

10 ore ago