Nu mai îmi amintesc când am vorbit la Radio Timișoara despre responsabilitatea părinților și despre cum aceasta e dusă la extrem în Statele Unite ale Americii. O țară în care drepturile copilului sunt sacrosancte, adică mai mult decât sfinte. Ei bine, atunci când am pus rubrica respectivă pe pagina mea de Facebook, un student mi-a trimis un mesaj ce părea foarte serios: „Stevie Wonder a fost condamnat la închisoare pentru că s-a uitat la filme porno cu nepoții lui”. Mărturisesc, în prima clipă nu m-am prins, cum se spune colocvial, și nu am reacționat. Nu am reacționat fiindcă faimosul muzician american Stevie Wonder nu se putea uita la filme dintr-un motiv obiectiv: Stevie Wonder este nevăzător. Sigur, nu îmi plac glumele cu nevăzătorii, după cum nu îmi plac toate glumele cu diverse handicapuri. Țin minte că, într-o discuție cu niște amici, am fost ironizat fiindcă am precizat, despre cineva anume, că este nevăzător. „De ce nu spui orb?”, mi-a reproșat subtil cineva. Nu am spus premediat așa, dar cred că acest cuvânt, „orb”, e, cumva, negativ fiincă orbirea nu e doar oculară. Spunem despre cineva care nu vede clar anumite lucruri evidente că suferă de cecitate, care înseamnă chiar orbire.

Dar, căutând prin cărți originea cuvântului „orb”, am aflat un lucru tulburător: în limba latină „orbus” înseamnă „orfan, lipsit de părinți”. Cu alte cuvinte românii au făcut o metaforă și au comparat persoanele lipsite de vedere cu ființe lipsite de părinți.

(rubricã difuzatã în 2 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

8 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

10 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

10 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

10 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

11 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

16 ore ago