Păcurarul oilor a făcut un pas înapoi când a apărut comerțul cu păcură

Ieri, când v-am spus că „ortoman” înseamnă bogat în turme, dar și chipeș, de fapt, v-am reamintit acest cuvânt din balada populară „Miorița”. De fapt, pornind de la câteva considerații în jurul cuvântului „cioban”. Nu mă despart nici astăzi de această meserie și voi încerca să vă spun mai multe lucruri despre păstorit. Sigur, subiectul e vast, dar aș semnala, mai întâi, în spiritul rubricii mele, că păstoritul e considerat a fi una din explicațiile cu privire la unitatea limbii române. Da, nu este o metaforă, pentru că, prin fenomenul transhumanței, oierii parcurgeau, cu oile lor, distanțe mari, chiar dincolo de munții Carpați. Ba chiar mai departe. Unde duceau un o anume limbă românească și de unde se întorceau cu diverse cuvinte românești de acolo. Transhumanța, vă reamintesc, este un fenomen specific creșterii oilor care, înainte de venirea verii, sunt duse la munte, iar toamna, coboară la câmpie. Dar, dincolo de aceste considerente antropologice, să vedem care sunt sinonimele cuvântului „cioban”. Primul care îmi vine în minte este „oier”, al doilea este „baci”, iar al treilea este unul care a cam dispărut din limbă: „păcurar”.

„Cioban” vine din turcă, „baci” nu știm de unde ne vine, iar „păcurar” vine din limba latină. De ce a dispărut tocmai cel din limba latină? A dispărut fiindcă, undeva pe la finele secolului al XIX-lea în limba română a apărut cuvântul „păcurar” pentru a denumi o nouă meserie: vânzătorul de păcură. Dar, așa cum a dispărut această meserie, așa a dispărut și cuvântul, De fapt, au dispărut ambele omonime.

(rubricã difuzatã în 31 august 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

46 de minute ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

2 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

6 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

7 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

9 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

12 ore ago