Ieri, am semnalat o traducere anapoda, în limba latină, a devizei SRI-ului: „Patria înainte de toate”. Așa că astăzi poate că s-ar cuveni să spun câteva lucruri despre cuvântul „patrie” și, evident, despre „patriotism”. În primul rând, aș semnala că „patrie” este un cuvânt incorect politic. Asta fiindcă, etimologic, adică în limba latină, cuvântul „patrie” are legătură doar cu tata: pater. Noi nu l-am moștenit pe „pater”, ci cuvântul din vocabularul copiilor, „tata”. Cu alte cuvinte, patria este un fel de familie mare ce stă sub autoritatea tatălui. Nu întâmplător, unul dintre cei mai mari dictatori ai lumii, Iossif Visarionovici Stalin, a fost denumit de către propaganda sa „tătucul”.

Cât privește patriotismul, generația care a trăit în ceaușism e destul de sceptică la auzul acestui cuvânt. Asta fiindcă propaganda ceaușistă ne obliga să ne iubim nu doar țara, ci, mai ales, Conducătorul. Cât privește „mândria de a fi român”, eu cred că ea are o problemă de logică: nu poți fi mândru decât de ceea ce ai făcut tu însuți. Sau, evident, poți fi mândru de cei care te reprezintă. Or, cum știm, nimeni nu a ales să se nască român, francez, german, rus ș.a.m.d. Așadar, putem fi mândri de marii oameni ai culturii române, de cei ai științei, de marii sportivi români. Așa cum ni s-a întâmplat și în aceste zile când am fost mândri că suntem români grație Simonei Halep. Nu vreau să vă stric bucuria, dar trebuie să vă spun, dragi simpatrioți, că România nu are niciun merit în minunatul succes al Simonei.

Dar asta e o altă chestiune și închei spunându-vă că „simpatriot” înseamnă „compatriot”, adică locuitor al aceleiași patrii.

(rubricã difuzatã în 16 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

25 de minute ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

10 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

12 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

12 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

12 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

13 ore ago