În rubrica de ieri am remarcat că DEX-ul, adică tezaurul principal al limbii române, dă o definiție parțială a cuvântului „pompier”. Adică limitează înțelesul acestei profesii doar la stingerea incendiilor, în vreme ce pompierii intervin și în alte situații de urgență cum ar fi inundațiile, cutremurele, operațiunile de salvare în cazuri de înec etc. Și mai spuneam că, în limba franceză, cuvântul „pompier” are o semantică, un înțeles, mult mai bogat. Adică se referă la misiunile pompierilor de a interveni nu doar în caz de incendiu. Și, ca să fiu corect până la capăt, ieri ar fi trebuit să vă semnalez un sens vechi al cuvântului pormpier, anume de persoană care se ocupa cu stropitul străzilor, al caldarâmului etc.

Evident că epoca modernă, mai precis cea contemporană a condus la profesionalizarea acestei meserii care, înainte vreme, era mai degrabă o obligație față de comunitate. În orașul adolescenței mele, Jimbolia, am înțeles cel mai bine acest lucru fiindcă patronul și emblema orașului este Sf. Florian, un martir creștin ce a devenit protectorul stingătorilor de incendii. Jimbolienii au avut formațiune de pompieri încă din anul 1875 din care, alături de membri voluntari, făceau parte și 10 instrumentiști. Dincolo de munți, cel care se lupta cu incendiile se numea „pojarnic”, în Moldova, sau „tulumbagiu”. Cuvântul „pojarnic” vine din slavul „pojar”, un cuvânt pe care mamele îl cunosc foarte bine de la fierbințeala ce cuprinde pruncii bolnavi de pojar. Da, pojar înseamnă fierbințeală, căldură mare, înflăcărare, patimă, dar și foc, incendiu. „Tulumbagiu” vine de la turcescul „tulumbă”, ceea ce denumește furtunul pompei de stins incendii.

(rubricã difuzatã în 27 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

6 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

8 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

9 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

9 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

9 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

14 ore ago