Postumitatea și antumitatea unui poet

Din păcate, publicul larg îi cunoaște pe scriitorii importanți ai comunităților din care face parte abia după ce scriitorii trec în nemurire. Puțini scriitori au parte de o reală recunoaștere în timpul vieții și, adesea, gloria lor antumă se datorează diverselor dregătorii în care s-au aflat vremelnic. Toată lumea știe, „antum” înseamnă „în timpul vieții”, iar antonimul său, „postum” înseamnă „după moarte”. Pentru ascultătorii mei interesați de etimologie, aș adăuga faptul că „postum” este un cuvânt care vine din limba latină și este format din două cuvinte: post, adică „după”, și humus, adică „pământ, humă”. În limba latină însă cuvântul „antum” nu exista, el fiind inventat de un scriitor francez pe nume Alphonse Allais, de altfel o persoană cu un ascuțit simț al umorului.

Am făcut aceste considerații lingvistice fiindcă, astăzi, dacă moartea nu i-ar fi secerat prea devreme destinul, poetul Ion Chichere ar fi împlinit 64 de ani. Da, ar fi împlinit dacă, în 2004 nu ar fi murit în niște împrejurări nici astăzi prea clare.

Așadar, Ion Chichere s-a născut în 11 decembrie 1954, la Fizeș, iar orașul literar Reșița îi datorează minunatul climat poetic pe care el a reușit să îl creeze în jurul Cenaclului „Semenicul” unde a debutat o pleiadă de poeți talentați. În 1991, a fost recompensat cu premiul pentru debut în poezie al Filialei Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România. Însă dincolo de numeroasele și mereu viile sale volume de poezie, nu e de prisos să spun că lui Ion Chichere îi aparține cuvântul „absurdistan” folosit de el ca titlu al unei cărți ce se cutremura în fața unei țări a absurdului.

(rubricã difuzatã în 11 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: 7-zile.com)

Articole asemănătoare

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

2 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

7 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

9 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

11 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

13 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

13 ore ago