Proză și proze – o adevărată poveste

În anii 70 ai secolului trecut, unul dintre numele de vârf ale lingvisticii românești era cel al Valeriei Guțu Romalo. Cartea ce nu lipsea din biblioteca niciunui profesor de limba română, Corectitudine și greșeală, avea un subtitlu ce permitea nenumărate reeditări: Limba română de azi.  Așa s-a și întâmplat fiindcă edițiile revăzute mai mult sau mai puțin nu au încetat să se bucure de un real succes de public. Zilele trecute, răsfoind ediția princeps a cărții, cea din 1972, am încercat să văd în ce măsură unele greșeli semnalate atunci au devenit, între timp, normă. Nu am cum să evit un truism – adică un adevăr evident, banal –, așa că rostesc inevitabila banalitate cu limba e vie, limba evoluează. Între aspectele semnalate de autoare, am ales unul ce mi se pare excesiv chiar și pentru acea epocă. Astfel, Valeria Guțu Romalo face observația că substantivul „proză”, nu ar trebui să aibă plural – adică „proze” – fiindcă el are un sens generic. Iar autoarea oferea un exemplu pe care îl consideră nepotrivit: „Nu am amintit nici pe departe toate prozele de tip social” Și dădea forma adecvată: „Nu am amintit nici pe departe toate lucrările în proză cu caracter social”.

Curios, am consultat ediția DOOM-ului din 1982 și, cu surprindere, am constatat că substantivul „proză” nu are formă de plural. De fapt, mai corect ar fi să spun că „nu avea” deoarece în ultima ediție a DOOM-ului substantivul „proză” a dobândit și forma de plural. Așadar, norma ne dă voie astăzi să spunem și să scriem „prozele cutărui autor”.

(rubricã difuzatã în 27 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

2 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

7 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

9 ore ago

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

11 ore ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

13 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

13 ore ago